Тирамису пастички

09/11/2011
Rositsa Ivanova
отRositsa IvanovaЧирак2675080
"Италианските сладкиши нямат равни на себе си, затова ще ви изненадаме днес с тези невероятни тирамису пастички, които не са никак трудни за приготвяне"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо75 214
  • Преглеждания за месеца155
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 4 жълтъка и 4 белтъка, за блата
  • захар - 150 г пудра
  • брашно - 120 г
  • нишесте - 30 г
  • какао - 1 с.л. натурално
  • ликьор - 30 г Амарето, за напояване на блата
  • кафе - 2 к.ч. силно еспресо, за напояване на блата
  • яйца - 5 жълтъка, за крема
  • захар - 120 г пудра, за крема
  • маскарпоне - 700 г сирене
  • ванилия - 1 пакетче или ампула
  • желатин - 12 листа бял
  • ром - 4 мл
  • лимони - 2 с.л. лимонов сок
  • захар - 1 с.л.
  • сметана - 200 - 300 мл течна
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • какао - на прах, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите блата, първо разбийте жълтъците с половината от пудрата захар. Отделно разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг и накрая ги разбийте с останалата пудра захар, предвидена за блата. Трябва да станат много твърди. Разбъркайте внимателно белтъците към жълтъците. Пресейте брашното с нишестето и ги разбъркайте към белтъчено-яйчната смес.

Накрая объркайте и с какаото. Сипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене и сложете блата да се пече за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовия блат оставете леко да се охлади и го извадете върху решетка. Щом напълно изстине, го залейте със смес от ликьора и силното еспресо.

За приготвянето на крема предварително накиснете желатина в студена вода, за да се размекне. На водна баня (не вряща вода) разбийте заедно жълтъците, пудрата захар за крема, ванилията, докато станат на пяна. Изстискайте размекнатия желатин и го добавете към леко затопления ром и лимонов сок.

Сипете тази желатинова смес към яйчната и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади. След това я разбийте и смесете добре с Маскарпонето. Отделно разбийте течната сметана с ванилената захар и я добавете към вече започващата да се желира яйчна смес.

С така приготвения крем се покрива блата плътно и се заглажда добре. Оставя се в хладилник за 4-5 часа. Преди да поднесете нарежете Тирамисуто на квадратни парчета. Поднесете Тирамису пастичка, поръсена обилно с какао.подобни рецепти тук
5 16
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Име
Име
28.11.2013 16:25
А маскарпонето, забрави го май???
1
0
Ирена
Ирена
29.11.2013 10:17
Оставете крема да се охлади. След това я разбийте и смесете добре с Маскарпонето.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв