Сладкиш Черна пепел

16/10/2011
Rositsa Ivanova
отRositsa IvanovaДарт Вейдър2886573
"Просто перфектният сладкиш за днес - влажна текстура, неустоим аромат на шоколад и кафе, великолепно поднесен и най-вече, приготвен с много мерак"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10
Сготви+1 точки
44 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо218 721
  • Преглеждания за месеца1335
  • Преглеждания за седмицата267
  • Коментирана24 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена44

Необходими Съставки

  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • какао - 3/4 ч.ч. натурално (или по - малко)
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 броя по - големи
  • кафе - 1 к.ч. силно еспресо
  • прясно мляко - 1 ч.ч. или мътеница
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче или есенция
  • масло - 1 ч.л., за глазурата
  • какао - 1 ч.л., за глазурата
  • шоколад - 100 г натурален, за глазурата
  • вода - 2 - 3 ч.л., за глазурата
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Смесете всички сухи съставки заедно, като пресеете брашното с бакпулвера и към него добавите захарта, какаото, содата и солта.

Към тях добавете леко разбитите яйца с останалите мокри съставки - кафе, прясно мляко или мътеница (кисело+прясно мляко), олиото. Бъркайте с телена бъркалка, докато всичко се хомогенизира, като накрая ароматизирате с ванилията.

Изсипете сместа в леко намазнена и набрашнена тава и сложете да се пече за 30-35 минути на 180 градуса или докато сладкишът е напълно готов. Извадете го от фурната и оставете леко да се охлади за 5-10 минути.

За глазурата сложете маслото да се разтопи леко в съд на котлона и добавете какаото, натрошения шоколад и 1 ч.л. вода. Разбъркайте, за да се смесят съставките и махнете от котлона.

Надупчете с вилица повърхността на сладкиша Черна пепел и залейте равномерно с глазурата. Нарежете на парчета и поднесете.подобни рецепти тук
5 37
4 10
3 5
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (24)

rosicapi
rosicapi
20.08.2018 22:51
невероятен сладкиш
0
0
Denitza Staneva
Denitza Staneva
21.03.2018 12:49
Сладкишът е страхотен и много добре е описано какво се прави. При мен печенето беше точно 35 мин на 180 градуса. В сместа за сладкиша добавих още едно яйце, а към заливката прибавих около 100мл готварска сметана, малко пудра захар и сложих повече масло и какао от написаното в рецептата. Страходен сладкиш, благодадря за рецептатат!
2
0
Maria Petrova
Maria Petrova
09.01.2017 16:24
Сладкишът е страхотен!!! Вече повече от 3 години го правя всяка седмица! Не ни омръзва и бързо се изяжда!
4
3

Виж всички коментари или напиши такъв