Сладкиш Черна пепел

16/10/2011
Росица Ивановаот Росица ИвановаНовак / Автор
"Просто перфектният сладкиш за днес - влажна текстура, неустоим аромат на шоколад и кафе, великолепно поднесен и най-вече, приготвен с много мерак"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10
Сготви+1 точки
31 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо143 856
  • Преглеждания за месеца23890
  • Преглеждания за седмицата50
  • Коментирана22 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5
  • Сготвена31

Необходими Съставки

  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • какао - 3/4 ч.ч. натурално (или по - малко)
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 броя по - големи
  • кафе - 1 к.ч. силно еспресо
  • прясно мляко - 1 ч.ч. или мътеница
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче или есенция
  • масло - 1 ч.л., за глазурата
  • какао - 1 ч.л., за глазурата
  • шоколад - 100 г натурален, за глазурата
  • вода - 2 - 3 ч.л., за глазурата
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Смесете всички сухи съставки заедно, като пресеете брашното с бакпулвера и към него добавите захарта, какаото, содата и солта.

Към тях добавете леко разбитите яйца с останалите мокри съставки - кафе, прясно мляко или мътеница (кисело+прясно мляко), олиото. Бъркайте с телена бъркалка, докато всичко се хомогенизира, като накрая ароматизирате с ванилията.

Изсипете сместа в леко намазнена и набрашнена тава и сложете да се пече за 30-35 минути на 180 градуса или докато сладкишът е напълно готов. Извадете го от фурната и оставете леко да се охлади за 5-10 минути.

За глазурата сложете маслото да се разтопи леко в съд на котлона и добавете какаото, натрошения шоколад и 1 ч.л. вода. Разбъркайте, за да се смесят съставките и махнете от котлона.

Надупчете с вилица повърхността на сладкиша Черна пепел и залейте равномерно с глазурата. Нарежете на парчета и поднесете.подобни рецепти тук
5 35
4 10
3 5
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (22)

Maria Petrova
Maria Petrova
09.01.2017 16:24
Сладкишът е страхотен!!! Вече повече от 3 години го правя всяка седмица! Не ни омръзва и бързо се изяжда!
0
0
Стела
Стела
18.01.2016 12:12
Страхотен сладкиш ! Добавих половин чаена чаша смлени орехи и намалих содата, пак стана супер.
3
0
Ани
Ани
18.01.2015 16:02
Много вкусен сладкиш.Направих всичко както е по рецептата и се получи много добре.Благодаря за рецептата!
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв