Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Клафути»Клафути с боровинки

Клафути с боровинки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
30/09/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Нежно и ароматно клафути с боровинки, което да поднесете като изискан десерт или просто да изкушите приятелите си"

Необходими Продукти

  • боровинки - 400 г или плодове микс по избор
  • яйца - 3 броя
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • брашно - 80 г
  • сол - 1 щипка
  • сметана - 105 г
  • прясно мляко - 95 г
  • пудра захар - 1 - 2 с.л., за наръсване
  • масло - за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата и захарта до пухкавост и постепенно добавете ванилията и брашното, смесено с щипка сол. Разбъркайте добре и прибавете прясното мляко и сметаната.

Намажете с масло форма или тава с диаметър 26 см и сипете в нея около 1/3 от сместа. Сложете я в предварително загряна на 200 градуса фурна за 3 минути.

Извадете и върху тестото разпределете почистените и отцедени боровинки (или др. плодове по избор). Запазете 1-2 шепи плод за отгоре.

Излейте останалото кексово тесто, разпределете заделените боровинки и върнете във фурната да се пече за 30-40 минути.

Първият половин час не отваряйте фурната, за да не спадне вашето клафути. На 15 минута от печенето може да изключите горния реотан, за да не прегори.

След 30-тата минута проверете вашия боровинков сладкиш и при нужда пуснете отново горния реотан.

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Вероника Василева-Георгие
Вероника Василева-Георгие
Страхотна рецепта. Бърз, лесен и вкусен десерт. Аз импровизирах като добавих и 1/2 праскова и 1/2 банан. Стана доста сочен и лек.
25.08.2023 23:00
Ne koj znae kakva gotvaqka
Ne koj znae kakva gotvaqka
Мили мои, рецептите ви са много хубави, но са само за готвачи, които ги знаят (тях, рецептите)! Редовно ви липсва по нещо... Интересно, как ще се надуе клафутито, като няма набухвател?! Добре че миналата седмица правих клафути с череши и си знам, как се прави. Ако разчитах на вас, само щях да похабя продуктите!
Ми, назначете един човек, дето може да готви, поне да ги чете, тия рецепти, преди да ги публикувате!
19.06.2013 15:46
11
2