Родопски мекици

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Родопски мекици1 / 3
22/09/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30-40 бр.
"Невероятно вкусни и пухкави мекички. Насладете се на една от най-сполучливите рецепти за мекици!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 400 г (1 кофичка)
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 1, 5 кг
  • олио - 50 мл
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • оцет - 2 - 3 капки
  • пудра захар - 200 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйца с телена бъркалка в купа и прибавете олио. Размийте маята в купичка заедно със 100 мл топла вода, сол и захар и разбъркайте. Прибавете маята към яйцата, след което сипете и киселото, и прясното мляко.

Разбъркайте содата с няколко капки оцет и прибавете към останалата смес. Започнете да замесвате тесто с брашното. Готовото тесто намажете с олио, доомесете с ръце и оставете да втаса за 1 час или малко повече.

От бухналото тесто отделяйте топки с големината на яйце и оформете мекици с намазнени ръце. Изпържете ги в сгорещено олио по 2-3 минути от всяка страна. Готовите родопски мекици поднесете, поръсени с пудра захар и добавка по желание.

Рейтинг

4.1
528
418
312
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Моника
Моника
Аз прибрах тестото в хладилник и сутринта ги направих, вкусни са
30.01.2016 17:24
1
1
Покажи всички подкоментари
ivan nikolov
ivan nikolov
super !!!
25.01.2016 13:20
1
3
SATEEN
SATEEN
Много хубава рецепта. Точно тези мекичета търсех от много време и експериментирах какви ли не теста. Аз направих 1/3 от сместа и излязоха 12 големи и много, много вкусни мекици. Благодаря!
01.02.2015 12:57
9
сеси
сеси
Мекиците са страхотни.Освен традиционната форма аз правя и гевречета,които ръся с пудра захар така с едно тесто имам за сладко и сирене,кашкавал.Кой с каквото ги обича
08.07.2014 10:01
1
3
знаещ
знаещ
Мая, сода, оцет ... какво ли няма вътре!
Брашното е много и мекиците са хлебни.
За хрупкави и меки МЕКИци:

2 ч. брашно
1 ч. вода
мая

Повече не им трябва.
23.06.2014 03:27
10
5
3
Покажи всички подкоментари
Алекс
Алекс
А дали тестото може да преседи една нощ в хладилник, и да се пържи на другата сутрин? :)
07.05.2014 13:00
1
2
2
Покажи всички подкоментари
Мариела
Мариела
ще ги опитаме непременно ;)
12.12.2013 08:59
2
3
Тони
Тони
Много сполучлива рецепта,страхотни мекици станаха,всички ги харесахме.
01.12.2013 13:03
2
1
Sisi
Sisi
Днес ги направих, станаха невероятни! Цялото семейство много ги харесахме! Благодаря за хубавата рецепта, вече все така ще ги правя!
19.11.2013 22:18
1
Нели
Нели
На тези мекици аз им казвам "Русенски", защото научих рецептата от една съседка от Русе , но няма значение какво е името , а съдържанието, защото те са страхотни. От 20 г. ги правя, опитайте ще останете очаровани от мекиците !
02.09.2013 22:43
4
mimi
mimi
Сега втасваме ..след това ще напиша как са.....
22.06.2013 10:42
тони димитрова
тони димитрова
и аз ги правих-страхотни са,който стане рано той ще ги яде,за другите само айрян.
15.05.2013 15:38
iveta
iveta
И при мен станаха страхотни...много добра рецепта!
29.03.2013 15:01
1
vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
Такива родопски мекици съм имал възможност да пробвам през далечната 1989 година , когато бях на почивка в Пампорово.Много ми харесаха.
18.03.2013 14:42
1
Петър Иванов
Петър Иванов
Много добре ми се получиха, само брашното, което ползвах, беше малко по-малко (около килограм).
3-та рецепта от този сайт ми се получава, много съм доволен!
12.01.2013 13:01
1
vionade
vionade
Рецептата е страхотна, такива мекици от дете не бях яла! Между другото тестото е идеално и за пица!!!
17.11.2012 21:22
Ventsy
Ventsy
Случайно някой може ли да каже за колко човека стига консистенция?
28.09.2012 15:10
венета
венета
олиото не е500 мл, а 50- около 2 супени лъжици е
28.11.2011 19:30
fati to
fati to
500 мл. олио не е ли много ?
14.10.2011 17:43