Родопски мекици

22/09/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
"Невероятно вкусни и пухкави мекички. Насладете се на една от най-сполучливите рецети за мекици!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции30-40 бр.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо145 133
  • Преглеждания за месеца1140
  • Преглеждания за седмицата110
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 400 г (1 кофичка)
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 1, 5 кг
  • олио - 50 мл
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • оцет - 2 - 3 капки
  • пудра захар - 200 г за поръсване

Начин на приготвяне

Разбийте яйца с телена бъркалка в купа и прибавете олио. Размийте маята в купичка заедно със 100 мл топла вода, сол и захар и разбъркайте. Прибавете маята към яйцата, след което сипете и киселото, и прясното мляко.

Разбъркайте содата с няколко капки оцет и прибавете към останалата смес. Започнете да замесвате тесто с брашното. Готовото тесто намажете с олио, доомесете с ръце и оставете да втаса за 1 час или малко повече.

От бухналото тесто отделяйте топки с големината на яйце и оформете мекици с намазнени ръце. Изпържете ги в сгорещено олио по 2-3 минути от всяка страна. Готовите родопски мекици поднесете, поръсени с пудра захар и добавка по желание.подобни рецепти тук
  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 24
4 16
3 12
2 6
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Моника
Моника
30.01.2016 17:24
Аз прибрах тестото в хладилник и сутринта ги направих, вкусни са
0
0
Ivo
Ivo
05.07.2016 14:22
За да бухне не трябва да е в хладилника
0
0
ivan nikolov
ivan nikolov
25.01.2016 13:20
super !!!
1
3
SATEEN
SATEEN
01.02.2015 12:57
Много хубава рецепта. Точно тези мекичета търсех от много време и експериментирах какви ли не теста. Аз направих 1/3 от сместа и излязоха 12 големи и много, много вкусни мекици. Благодаря!
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв