Боровинкова торта

31/08/2011
Dark Angel
отDark AngelНовак
"Чувате ли ги? Тортите говорят на универсалния език на любовта и щастието "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 683
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За боровинковия сос разбъркайте заедно 150 г захар, 1/2 ч.л. царевичното нишесте, канелата, 1/8 ч.л. сол и 160 мл вода в тенджерка. Щом кипне добавете 300 г боровинки и бъркайте соса, докато се сгъсти. Накрая прибавете ванилия, лимонов сок и настъргана лимонова кора. Оставете боровинковия сос леко да се охлади и добавете предварително разтворения във вода и втечнен 10 г желатин. Оставете така, като от време на време разбърквате и пригответе през това време блата и крема.

За блата разбийте белтъците на сняг и добавете постепенно захарта. Разбивайте за още няколко минути и прибавете жълтъците и горещата вода. Пресейте заедно брашното и нишестето и ги добавете внимателно към сместа. Разтопеното и охладено масло също се сипва постепенно и се бърка, докато продуктите добре се смесят. Не се притеснявайте, ако сместа леко спадне. Изпечете блата в леко намаслена и набрашнена тавичка в предварително загрята на 180 градуса фурна.

За да приготвите крема накиснете първо желатина в 100 мл вода да набъбне, след което го втечнете леко на котлона, за около 30 секунди. Разбийте течната сметана до пухкавост и я разбъркайте с подсладената с пудра захар заквасена сметана. Добавя се ванилията, охладеният желатин и леко се разбърква. Нанесете крема върху изпечения блат, който може леко да надупчите с вилица. Отгоре излейте охладения но не още желирал се боровинков сос. Тортата се оставя в хладилника, докато стегне напълно.
подобни рецепти тук
5 7
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар