Ирландски крем карамел еспресо

31/08/2011
Иларияот ИларияНовак / Автор
"Човек би си помислил, че ирландските кремове се приготвят с отлежало ирландско уиски, но и с еспресо не са лоши, никак даже "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции6-8 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо15 194
  • Преглеждания за месеца204
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг4,6 от 5

Необходими Съставки

  • захар - 1/3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.л.
  • масло - разтопено, за намазване на чашките
  • яйца - 2 големи и 1 голям белтък
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ликьор - 3 ч.л. ирландски, от типа Бейлис
  • кафе - 1 ч.л. инстантно еспресо или 2 ч.л. друг вид разтворимо кафе
  • сол - 1/8 ч.л.
  • прясно мляко - 340 - 350 мл обезмаслено

Начин на приготвяне

Сложете в малък съд на котлона 1/3 ч.ч. захар с водата да се карамелизира, като бъркате непрекъснато (около 4 минути). Веднага разлейте карамела в предварително намаслени десертни чашки, в които ще печете крем карамела.

Разбийте заедно яйцата и белтъка и прибавете 1/2 чаша захар, ликьора, еспресото, сол и мляко. Разбийте добре и разпределете в десертните чашки. Сложете ги на водна баня да се пекат за около 55 минути на не много силна фурна. Ако забучите нож по средата на крем карамела и той излезе сух, значи са готови.

Готовият крем карамел се вади от водната баня, покрива се с кърпа и се оставоя да почине поне 4 часа така. С помощта на нож, който трябва да плъзнете плътно по стената на купичките, отлепете крем карамела и го обърнете в чинийки.подобни рецепти тук
  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 9
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар