Турски кюфтета в кисел сос

29/06/2011
Дебелата Бертаот Дебелата БертаНовак / Автор
"Ароматни телешки кюфтенца със сос, които ще ви накарат да ги излапате на един дъх, че и за още да попитате "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции3
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 755
  • Преглеждания за месеца65
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг4,6 от 5

Необходими Съставки

  • кайма - 500 г телешка
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • вода - 6 ч.ч. гореща
  • бульон - 1 кубче телешки, разтворен във водата
  • брашно - 1 с.л. за соса
  • яйца - 2 жълтъка, за соса
  • лимони - сока от 1 лимон, за соса
  • вода - 2 с.л. за соса
  • масло - 1 ч.л., за запръжката
  • червен пипер - 1 ч.л. за запръжката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и отцедете ориза. В купа го поставете заедно с 2 чаши топла вода върху него. Изчакайте 5 минути и го отцедете. Прибавете каймата, яйцето, черния пипер и кимиона. Размесете каймата и оформете малки кюфтенца с големина на орех.

Сложете в тенджерка 6 чаши вода с бульона. Щом заври напускайте кюфтенцата, а образувалата се пяна отстранете. Кюфтенцата трябва да се варят за 20-25 минути.

За соса разбийте всички съставки в съд и го темперирайте с 1 черпак от бульона на кюфтетата. След това изсипете соса в тенджерата с кюфтенцата. Всичко се вари още около 5 минути. Разсипете в три чинии.

Пригответе запръжката като загреете маслото и след като го свалите от котлона го разбъркайте с червения пипер. Полейте порциите турски кюфтета в кисел сос със запръжката.
подобни рецепти тук
5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар