Турска къпана баница

29/06/2011
Дебелата Бертаот Дебелата БертаНовак / Автор
"Днес ще ви предложим една истинска къпана баница по автентична турска рецепта"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо69 564
  • Преглеждания за месеца276
  • Преглеждания за седмицата59
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг3.3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 3 броя, за корите
  • вода - 1 ч.ч. хладна
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 1/2 пакетче краве, за намазване
  • олио - около 1/3 ч.ч.
  • сирене - бяло, за плънката
  • магданоз - 8 стръка
  • вода - за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте яйцата с водата, оцета, солта и постепенно брашното. Започнете да месите, докато получи средно твърдо тесто. Оставете го да си почине за 15-тина минути. След това оформете 10 еднакви топки от него и ги разточете на тънки кори.

За плънката леко разтопете маслото и го смесете с олиото. Натрошете сиренето. Аз слагам около 300 г бяло саламурено. Започнете да редите баницата в намазнена тава - 2 кори, между тях малко масълце и вода, трета кора, пак масло и малко вода, сирене, отново кора, масло, сирене, вода и така до изчерпване на продуктите. Последната кора се поръсва само с масло и вода. Пече се в предварително загряна на 190 градуса фурна.

Щом се зачерви къпаната турска баница се вади и се полива обилно с вода (около 2-3 ч.ч.). Веднага върнете баницата във фурната и доопечете на 170 градуса, докато водата се поеме. Готовата баница се вади и се оставя да престои половин час преди да я нарежете.
подобни рецепти тук
5 4
4 4
3 6
2 3
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

моника
моника
27.05.2014 11:20
баницата не ми харесва много сигурно защото ние не я правим както трябва :0
1
1
Йордана
Йордана
27.05.2014 11:18
баницата е великолепна всички трябва да я пробвате :)
1
2
Арсова
Арсова
03.04.2014 19:38
Рецептата наистина не е оригиналната. След разточване на корите те се варят една по една за минута наи-много в завряла солена вода, с решетъчна лъжица се вадят корите и се пущат в студена вода . Първата кора неварвна св слага върху намасленото дъно на тавата , ръси се сирене и масло и се редят варените кори и сиренето до свърсшване на продуктите. Завършваме с неварена кора. Баницата се пече върху печката, като внимателно се върти и повдига с ножа за да се проверява да не изгори. Обръща се спомоща на друга тава и се опича и от другата страна
14
0

Виж всички коментари или напиши такъв