Козунак с кисело мляко

23/06/2011
Дебелата Бертаот Дебелата БертаНовак / Автор
"Приготвянето на козунаци не е шега работа и ние гледаме много сериозно на него "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции1 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо14 176
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за козунака с кисело мляко трябва да са на стайна температура. Най-добре е да приготвите тестото в машина за тесто, но може и на ръка в същата последователност. Размийте маята в затопленото прясно мляко заедно с 1 с.л захар и малко брашно. Оставете така да втаса.

През това време разбийте яйцата и захарта, след което изсипете в контейнера на машината.
Добавете киселото мляко, брашно и сместа с маята. Пуснете машината и добавете по малко от останалото брашно. Отново включете и прибавете по малко мазнината. Заделете малко от нея за навиването на козунака.

Оставете тестото за известно време да си почине и размесете още веднъж заедно с лимоновата кора. Тестото се оставя да втаса добре. Идва ред на оформянето на козунака, което става по ваш избор.

Докато увивате отделните ленти, прибавете натрошени ядки и стафиди, предварително накиснати за час в ром. Оформеният козунак оставете отново да втаса и го намажете с разбития жълтък с малко прясно мляко. Поръсете леко със захар и го сложете да е пече в предварително загряна на 180 градуса фурна.
подобни рецепти тук
5 5
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

мими
мими
06.04.2014 21:01
Рецептата е много хубава-лесно втасва и е много вкусен
0
0
Нели
Нели
07.05.2013 15:02
Страхотна е рецептата - получава ми се всеки път - става сладък, на конци, ароматен, мек! Пробвах и с различно съотношение на киселото и прясното мляко- примерно 50/50 и пак се получава!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв