Бъдник с тиква

24/12/2016
Севда Андрееваот Севда АндрееваНовак / Автор
"Не пропускайте да сложите на трапезата за Бъдни вечер и сочен бъдник с тиква, само така празникът ще бъде пълен "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо192
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • брашно – 500 г
  • мая – 20 г
  • яйца – 1 бр.
  • сол – 1 щипка
  • вода - 200 мл
  • За плънката
  • тиква – 700 г
  • захар – 1 ч.ч.
  • орехи – 1 ч.ч. счукани
  • канела - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното, в средата му правим кладенче, в което слагаме маята разстворена в топлата водичка, солта и яйцето. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса.

Нарязваме почистената тиква на едри парчета и я задушаваме в малко вода за 10 минути. Прибавяме към нея захарта, олиото, орехите и канелата.

Замесваме още веднъж тестото с малко брашно и го разделяме на две части.

В намаслена тава разстиламе едната кора така, че да покрие и стените на съда. Върху нея изсипваме плънката.

Разточваме останалото тесто на дебела кора с диаметъра на тавата. Похлупваме с нея плънката. Набождаме с вилица и напръскваме с олио.

Поръсваме със захар и изпичаме в умерена фурна за около 40-50 минути. При нужда покриваме с фолио.
подобни рецепти тук
0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар