Боров Мед

08/02/2010
от МироНовак
"Ароматен мед от борови връхчета, с който да подслаждате чая си в студените зимни месеци!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4-6 бурканчета
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо88 923
  • Преглеждания за месеца457
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • борови връхчета – 50 бр.
  • захар – 1 кг.
  • лимонена киселина - 1 ч. л.
  • вода - 2 л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Берат се борови връхчета с дължина 2 - 3 см. и се варят. След като кипне водата се изхвърля, наливат се двата литра чиста вода и варенето продължава, докато от течността остане половината. Тогава се прецежда, сипва се захарта и продължава да се вари, докато се сгъсти.

Прибавя се лимонената киселина преди да се отстрани от огъня.

Налива се в подходящи бурканчета и се затварят.
подобни рецепти тук
5 18
4 12
3 9
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

kffffffffffffffyt
kffffffffffffffyt
09.06.2015 17:02
Vsyaka godina prez yuni pravya borov med ot zelenite shisharki, kato izlivam parvata voda.
2
0
Пчелар
Пчелар
08.04.2014 20:52
Само за сведение:
1. Пчелите много рядко събират прашец от бор.
2. Пчелите не произвеждат мед от прашец,пчелите използват прашеца
за храна за бебетата,/т.н. пило/, и за храна за себе си, прашеца е белтъчната част на храната им а меда е въглехидратната.
3. НЯМА БОРОВ МЕД ПРОИЗВЕДЕН ОТ ПЧЕЛИ
6
4
Джо
Джо
17.06.2015 15:51
Нормалният мед е просто повръщано от пчели!
1
0
Az
Az
27.03.2014 17:26
Аман от грешни рецепти и информации за всичко из нета.
Това си е борово сладко и някои го наричат мед, но събирането на прашец и т.н. всичко необходимо от боровете, когато цъфтят ОТ ПЧЕЛИТЕ !!! си е истинският мед.
НЕ се изхвърля никаква вода !!! в противен случай правите една ненужна сладка вода и всички лечебни качества на продукта .., за които се борите - ги изхвърляте с тази безумна смяна на водата, който не знам, кой нашенски идиот е родил и нацвъкал навсякъде из нета ! Когато приготвяте чай от борови връхчета - забележете :) НЕ изхвърляте водата !!! ;)
Рецептата, по която ние правим от както се помним е:
Ако е за връхчета е 90 бр. за 1 литър и 1/2 вода, 1 кг. захар и накрая лимонена киселина.
Ако са шишарки: 150 бр.
Както и за чай - се сушат връхчетата, а за чая е наложително да поврат около 10-15 мин.( не само запарят, както на повечето растения ).
С боровите връхчета няма да се наложи да ликвидирате имунната система на детето си като му вадите сливиците или го убивате тровейки го с медикаменти, а дори напротив.., помагат вкл. и на пушачите !
20
6
кънчо
кънчо
28.04.2015 21:20
Явно сте наясно с нещата и Ви моля да ми отговорите -прашеца по боровите връхчета полезен ли е или не бива да се ползва?
5
3
babel
babel
10.06.2014 07:14
Всъщност боровите връхчета се попарват с гореща вода за няколко минути,след което тази "първа вода" се изхвърля. Истинското варене става след това, така че нищо "здравословно" от връхчетата не се убива.
1
1
babel
babel
10.06.2014 07:04
първата вода се изхвърля когато се използват връхчета /2-3см/

Ето три рецепти :

50 борови връхчета
1,2 кг захар
250 г глюкоза

Боровите връхчетата се заливат с 1 л вода и се варят 2 часа.

След това се намачкват в течността, прецеждат се и се сипват захарта и глюкозата. Варенето трае около 10 минути, докато се разтворят захарта и глюкозата.

За 1 доза:

90 зелени шишарки
3л. вода
1 1/2 кг захар
1 1/2 ч.л. лимонтозу

Измиват се шишарките и се варят във водата,докато остане около половината от водата.Оставя се за 24 часа,след което се прецежда,слага се захарта и се вари отново.Пет минути преди сваляне от котлона се слага лимонтозуто.

50бр. връхчета /2-3см/
2л. вода
1кг. захар
1к.л. лимонена к-на.

Заливат се връхчетата с вода, завира и първата вода се изхвърля. После вече си слагаш 2та литра и ври, докато остане наполовина. Прецежда се и се добавя захарта. Вари се на бавент огън. И, както вече казах, когато започне да се сгъстява истински – много кипи. 5мин. преди да го изключиш се слага и лимонената киселина.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв