Лесна домашна торта

17/06/2011
Dark Angel
отDark AngelНовак
"Тази рецепта е тотален хит и наслада за сетивата! Хиляди потребители всеки месец приготвят тази торта!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции12-14 парчета
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо258 973
  • Преглеждания за месеца820
  • Преглеждания за седмицата163
  • Коментари30 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • яйца - 5 броя
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 жълтъка, за крема
  • ванилия - 2 пакетчета
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 1 л + за сиропиране
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 белтъка, за украсата
  • захар - 1/2 ч.ч. за белтъците
  • бисквити - шоколадови, натрошени за украсата или шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте половината захар с жълтъците на 5-те яйца, а другата половина - с белтъците. След това внимателно с дървена лъжица смесете двете части и прибавете бъркайки пресятото брашно. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист цвят. Щом готовият блат изстине, се разрязва на 3 части с нож или конец.

За да приготвите крема сложете млякото да заври с половината захар. Жълтъците разбийте с останалата захар и добавете ванилията и брашното, до получаване на хомогенна смес. Прибавя се при непрекъснато и интензивно бъркане към врящото мляко и се бърка докато се сгъсти.

За украсата разбийте белтъците с щипка сол и 1/2 ч.ч. захар на пухкав сняг. Сиропирайте блатовете с прясно мляко или сок от компот - според предпочитанията. Намажете ги с крема, за да споите тортата. Ако остане крем, намажете я отгоре. Покрийте тортата с белтъците и натрошете шоколадови бисквити или поръсете с настърган шоколад за украса.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 22
4 20
3 11
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (30)

Анонимен
Анонимен
16.05.2018 07:47
Супер си е тортата, аз обаче я направих с обикновен пандишпанов блат... 4 яйца, 8 с.л. захар, 9 с.л. брашно, 1/2 каф.ч. разтопено масло, 1 бакпулвер и 2 ванилий. Всичко друго изпълних по рецептата, за блата имах съмнения дали ще бухне до толкова че да успея да го разрежа на посочените 3 части, за това го промених.... Стана перфектна, а колкото до това как е написана рецептата... Смятам че на сме на конкурс по правопис, да желателно е да се пише правилно, но не е задължително. Наистина е написана малко хаотично рецептата, но е достатъчно разбираема ако някой наистина иска да я приготви.
0
0
Ленка
Ленка
23.03.2018 10:19
Не разбирам как да разрежа толкова тънък на 3 части! Ще се пробвам на 2, но...
1
0
Веселина Гатева
В белтъците,след разбиването добавете чашка сгорена на карамел захар .Така няма да са сурови и и украсата ще е по красива и вкусна.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв