Гръцки сладкиш от Селяник

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k9199581k
Гръцки сладкиш от Селяник1 / 2
14/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Кой може да отрече, че гърците разбират не само от салати и сиртаки, но и от сладкиши?"

Необходими Продукти

  • брашно - 7 ½ к.ч.
  • масло - 225 г, разтопено
  • пудра захар - 1 к.ч.
  • За крема
  • царевично нишесте - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 щипка
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ½ ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме прясното мляко да заври в дълбок съд заедно със солта. При непрекъснато бъркане добавяме нишестето и варим до сгъстяване. Оставяме да изстине. Прибавяме едно по едно яйцата към изстиналия крем, разбивайки с тел.

Пресяваме брашното и го слагаме в дълбок съд. Правим в средата кладенче и в него изсипваме пудрата захар и разтопеното масло.

Замесваме меко тесто, което прехвърляме в тава за печене, намазана с мазнина. Разстиламе тестото добре и го печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Изваждаме сладкиша и го заливаме с крема. Връщаме обратно във фурната и пече за още 10 минути. Изваждаме го и оставяме да се охлади.

Нарязваме го на квадратчета и заливаме сладкиша с горещ сироп от водата и захарта и прибавения към тях лимонов сок.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: