Гръцки сладкиш от Селяник

14/11/2016
Севда Андреева
отСевда АндрееваМастър Шеф10686
"Кой може да отрече, че гърците разбират не само от салати и сиртаки, но и от сладкиши?"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 632
  • Преглеждания за месеца57
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно – 7 ½ к.ч.
  • масло – 225 г, разтопено
  • пудра захар – 1 к.ч.
  • За крема
  • царевично нишесте – 1 к.ч.
  • прясно мляко – 3 ч.ч.
  • яйца – 4 бр.
  • сол – 1 щипка
  • За сиропа
  • захар – 2 ч.ч.
  • вода – 1 ½ ч.ч.
  • лимонов сок – 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме прясното мляко да заври в дълбок съд заедно със солта. При непрекъснато бъркане добавяме нишестето и варим до сгъстяване. Оставяме да изстине. Прибавяме едно по едно яйцата към изстиналия крем, разбивайки с тел.

Пресяваме брашното и го слагаме в дълбок съд. Правим в средата кладенче и в него изсипваме пудрата захар и разтопеното масло.

Замесваме меко тесто, което прехвърляме в тава за печене, намазана с мазнина. Разстиламе тестото добре и го печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Изваждаме сладкиша и го заливаме с крема. Връщаме обратно във фурната и пече за още 10 минути. Изваждаме го и оставяме да се охлади.

Нарязваме го на квадратчета и заливаме сладкиша с горещ сироп от водата и захарта и прибавения към тях лимонов сок.подобни рецепти тук
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар