Плакия от зрял фасул

24/05/2011
Росица Ивановаот Росица ИвановаНовак / Автор
"Като е боб, да е плакия, казват истинските ценители!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 989
  • Преглеждания за месеца89
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • боб - 400 г зрял
  • моркови - 2 броя
  • праз - 2 стръка
  • домати - 2 - 3 зрели
  • целина - 1/2 глава
  • чубрица
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • олио - около 100 мл
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • чесън - скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете от предната вечер боба във вода и на следващия ден го изплакнете. Сложете да се вари на умерен огън с малко сол и мазнина. Щом е напълно готов се отцежда и се прехвърля в тава.

Празът, морковите, целина се нарязват и се задушават в малко мазнина до омекване. Прибавят се нарязаните на ситно домати, накълцан магданоз, джоджен, чубрица и скилидките чесън, нарязани на ситно, смления черен пипер и сол на вкус.

Тази смес се изсипва върху зрелия фасул, а отгоре се нареждат кръгове нарязан домат. Останалото олио се сгорещява, запържва се с червен пипер и се залива зрелия фасул плакия. Пече се в предварително загряна умерена фурна.подобни рецепти тук
5 5
4 2
3 2
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ели
Ели
28.09.2015 16:09
Правя боба по този начин и става разкошен.
Това,което съм променила,е да не правя запръжка и да не изсипвам всичката вода от сварения боб за да не стане суха плакията.
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв