Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Сладолед с крокан

Сладолед с крокан

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k9219581k
Сладолед с крокан1 / 2
17/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8 парчета
"Домашен сладолед с вкусен крокан - изискан десерт за специални поводи и специални гости"

Необходими Продукти

  • пудра захар - 75 г
  • яйца - 2 бр.
  • мазнина - за намазване на тавата
  • ванилии - 1 бр.
  • течна сметана - ¼ л
  • орехи - 90 г
  • За соса
  • какао - 40 г
  • пудра захар - 35 г
  • течна сметана - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стопяваме в сух съд върху котлона пудрата захар до карамелизиране. Прибавяме счуканите на едро орехови ядки. Изсипваме ги в намазана с мазнина тава и ги оставяме да изстинат добре. От тях отделяме 35 г, а останалите начукваме на ситно.

Отделяме белтъците на яйцата от жълтъците и ги разбиваме ги заедно със 30 г от захарта на пяна. Добавяме счукания на дребно крокан и ванилията.

Белтъците заедно с една щипка сол разбъркваме и ги бием, докато станат на пяна. Постепенно прибавяме течната сметана, предварително разбита и продължаваме да бъркаме.

Съединяваме двете смеси. Изсипваме във форма за кекс и оставяме за 6 часа във фризер.

За соса:

Смесваме какаото с пудрата захар. Добавяме 75 мл вода и течната сметана предвидена за соса и слагаме да заври върху котлон.

Преди сервиране формата със сладоледа оставяме за 10 мин. в хладилник. Изваждаме и за кратко оставяме в съд със студена вода.

С остър нож изваждаме сладоледа от формата. Сервираме на резени, поръсен с останалия крокан, начукан на едро, и сервираме с приготвения сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: