Сладолед с крокан

17/09/2016
Севда Андреева
отСевда АндрееваМастър Шеф10686
"Домашен сладолед с вкусен крокан - изискан десерт за специални поводи и специални гости "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции8 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо278
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • пудра захар - 75 г
  • яйца - 2 бр.
  • мазнина - за намазване на тавата
  • ванилии - 1 бр.
  • течна сметана - ¼ л
  • орехи - 90 г
  • За соса
  • какао - 40 г
  • пудра захар - 35 г
  • течна сметана - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стопяваме в сух съд върху котлона пудрата захар до карамелизиране. Прибавяме счуканите на едро орехови ядки. Изсипваме ги в намазана с мазнина тава и ги оставяме да изстинат добре. От тях отделяме 35 г, а останалите начукваме на ситно.

Отделяме белтъците на яйцата от жълтъците и ги разбиваме ги заедно със 30 г от захарта на пяна. Добавяме счукания на дребно крокан и ванилията.

Белтъците заедно с една щипка сол разбъркваме и ги бием, докато станат на пяна. Постепенно прибавяме течната сметана, предварително разбита и продължаваме да бъркаме.

Съединяваме двете смеси. Изсипваме във форма за кекс и оставяме за 6 часа във фризер.

За соса:
Смесваме какаото с пудрата захар. Добавяме 75 мл вода и течната сметана предвидена за соса и слагаме да заври върху котлон.

Преди сервиране формата със сладоледа оставяме за 10 мин. в хладилник. Изваждаме и за кратко оставяме в съд със студена вода.

С остър нож изваждаме сладоледа от формата. Сервираме на резени, поръсен с останалия крокан, начукан на едро, и сервираме с приготвения сос.
подобни рецепти тук
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар