Индийски питки Наан
27/04/2011

Снимка: ezine.bg
Добави снимка+3 точки
отЕфросияДжедай301
"Традиционнен индийски хляб, много вкусен и ароматен, подходящ за всяка индийска яхния!"
- Приготвяне
- Готвене
- Общо
- Порции6 бр.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
Необходими Съставки
- брашно - 280 г
- захар - 1 ч.л.
- мая - 2 ч.л. суха
- прясно мляко - 80 мл топло
- кисело мляко - 4 с.л.
- яйца - 1 брой
- масло - 1 ч.л. разтопено + 20 г разтопено за намазване
- сол - 1 ч.л.
Начин на приготвяне
Размийте маята с прясното мляко, добавете захарта и оставете да шупне за около 10-15 минути. Пресейте брашното в дълбока купа и в средата направете кладенец. Добавят се разтопеното масло, солта, разбитото яйце, маята и киселото мляко и се замесва меко тесто.
При нужда добавете още малко брашно. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете 5 минути. Връща се в купата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около 2 часа - до удвояване на обема.
Премесете тестото отново и направете 6 топки. Те се разточват до получаване на плоски питки с дебелина около половин сантиметър. Загрейте масло в тиган и изпържете до готовност питките Наан от двете страни. Още топли ги намажете с масло.
Може да изпечете питките и във фурна, загрята на около 220 градуса. Всяка питка се поставя в намазнена хартия за печене в тава. Питките се намазват с масло и се пекат около 8 минути, като се обръщат и пак се мажат с масло.
подобни рецепти тук
При нужда добавете още малко брашно. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете 5 минути. Връща се в купата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около 2 часа - до удвояване на обема.
Премесете тестото отново и направете 6 топки. Те се разточват до получаване на плоски питки с дебелина около половин сантиметър. Загрейте масло в тиган и изпържете до готовност питките Наан от двете страни. Още топли ги намажете с масло.
Може да изпечете питките и във фурна, загрята на около 220 градуса. Всяка питка се поставя в намазнена хартия за печене в тава. Питките се намазват с масло и се пекат около 8 минути, като се обръщат и пак се мажат с масло.
подобни рецепти тук
Препоръчано по темата
Коментари (1)

Индийците имат едни стрънни имена на ястията. Досега не съм пробвала индийска кухня.
0
0