Телешко с бекон по бургундски

02/04/2011
Ефросияот ЕфросияНовак / Автор
"Изтънчено ястие с телешко месо - един от специалитетите на Френската кухня, заради които тя е ценена в цял свят "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 805
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,7 от 5

Необходими Съставки

  • телешко месо - 4 големи парчета
  • брашно - 2 супени лъжици, за овалване
  • бекон - 200 г
  • лук - 3 глави ситно нарязан кромид
  • червено вино - 250 мл
  • чесън - 1 скилидка счукан
  • подправки - микс от сушени зелени подправки по ваш вкус
  • гъби - 100 г
  • масло - 1 с.л. краве
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • брашно - 1 с.л. за сгъстяване на соса
  • магданоз - накълцан, за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното със сол и черен пипер и оваляйте снего телешкото. В голяма тенджера под налягане се слагат нарязани парчета бекон и се запържват в собствена мазнина, докато се стопят. Сложете веднага месото да се запържи, извадете и запържете лука.

Свалете тенджерата от котлона, охладете и изсипете виното. Разбъркайте, добавете месото и върнете тенджерата на огъня. След като ястието кипне, се добавят чесънът, подправките, сол и черен пипер на вкус.

Тенджерата се затваря и се оставя да ври 10 минути. Използвайте студена вода да смъкнете налягането. През това време нарежете гъбите и ги задушете в масло. Ястието в тенджерата се сгъстява с размитото брашно.

Поднесете телешкото по бургундски с гъбите и поръсено с магданоз.подобни рецепти тук
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Таня
Таня
21.01.2015 12:50
Нистина , не се подигравайте с изкуството, наречено готвене. Кой в 21 век използва тенджера под налягане, особено след като отдавна е изобретена тенджерата за бавно готвене? Абсолютно съгласна съм с Кристина-страхотна рецепта, стига да не е равалена от някой, който си мисли, че разбира от готвене.
0
0
Кристина
Кристина
29.05.2013 17:30
Това е някаква подигравка вероятно, с едно класическо за френската кухня ястие което се казва "ГОВЕЖДО по боргундски". Автора на рецептата би могъл да направи справка с речника. Освен това, моля ви - никой уважаващ себе си французин не би използвал тенджера под налягяне!
Потърсете оригиналната рецепта!
Струва си усилията по приготвянето, фантастично е!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв