Ezine.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Месо»Гъбен сос за пържоли

Гъбен сос за пържоли

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
12/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
"Този универсален сос за пържоли и всякакви меса стана тотален хит в сайта. Опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • гъби - 200 - 300 г пресни
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • сол
  • черен пипер - млян, на вкус
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 4 - 5 с.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Изсипете ги в 3 ч.ч. вряща подсолена вода, в която са прибавени чашата вино, сол, черен пипер. Всичко ври половин час, след което бульонът се отделя от гъбите.

Отделно се запържва брашното с маслото и се разрежда с гъбения бульон, след което се добавят и самите гъбки. Прибавете индийското орехче и оставете соса да ври на слаб огън около 10 минути. Ако стане прекалено гъст, се разрежда с малко гореща вода.

Сервира се на пържола с гарнитура от пържени картофи.

Рейтинг

4.5
596
442
315
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз добавям и 1 парченце топено сирене ,но брашното ми е 2 пъти по малко и става убиец ?
14.01.2024 13:14
1
Анонимен
Анонимен
Ако имате стари кулинарни книги и домашни рецепти, следвайте само тях!!!
02.01.2024 21:07
Анонимен
Анонимен
Соса не става по тази рецепта, спестени даа тънкости!!!
02.01.2024 21:04
Анонимен
Анонимен
Сосът е страхотен! Препоръчвам тази рецепта.
31.12.2023 13:50
3
1
Потребител#325153
Потребител#325153
Стана вкусен !
06.10.2023 14:23
1
1
Марияна борисова
Марияна борисова
Аз добавям кубче зеленчуков бульон и става още по вкусно
15.04.2023 17:47
3
4
Анонимен
Анонимен
Много вкусе сос, препоръчвам
31.10.2022 19:16
1
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря ?
02.02.2022 21:19
1
Кали Анастасова
Кали Анастасова
Много сполучлива рецепта, записвам си я домашния тефтер.
03.03.2019 10:13
3
2
Потребител#206106
Потребител#206106
Като се посгъсти, се казва гъби каша. И в двата случая е прекрасен.
29.12.2018 10:29
4
5
Кристина Кръстева
Кристина Кръстева
Пробвах тази рецепта. Уникално вкусно е!
18.03.2018 12:31
4
3
rada
rada
Страхотна рецепта,соса стана невероятно вкусен! Благодаря за рецептата. Обожаваме този сос!
25.01.2018 13:37
7
1
Вивта Сан
Вивта Сан
Рецептата е добра :) Аз пробвах да ги запържа първо малко гъбите и после действах по рецептата.Пак стана много вкусен сос.Може да е с цели гъби или пасиран.При всички положения се изяжда за нула време :)
02.01.2018 19:30
11
3
Petia
Petia
Ще опитам този сос - отдавна търся нещо добро. Често вместо пшеничното бяло брашно използвам царевично и също става много добре. Ще го пробвам с двете брашна.
Благодаря за идеята!
17.05.2017 15:42
6
7
Цветанка Цветанова
Цветанка Цветанова
Много добро попадение за идеалния гъбен сос,в графа "любими" :)
06.02.2017 16:41
13
1
Nikola Doychinov
Nikola Doychinov
Мисля , че брашанцето идва в повечко , също така леко го загорих (за първи път правя соса) , но сложих малко мед и вкуса се нормализира , стана мек и приятен сос. Но много брашно да не се слага !!!
04.02.2017 02:51
9
7
Потребител#184142
Потребител#184142
ХМ!!!досега правих жалки опити за гъбен сос! този го спретнах преди 1/2 час стана трепач!!! тенкю за готиния сос!!!
29.01.2017 10:46
14
2
melina
melina
stava 4udesno i bez vino az go pravq I za frikase sashtata SOS.no parvo Zapata leko gabite. sled katogi izvadq zaparja brashnoto i slagam edna 4asha prqsono mlqko i voda ivrashtam gabite vav sosa
09.02.2016 22:42
14
5
Yana G.
Yana G.
Аз също правя този сос, но без вино. Става страхотен.
07.02.2016 17:00
18
6
мама
мама
Не разбирам защо трябва да се махат гъбите и после пак да се слагат.
29.01.2016 22:03
34
9