Печена цяла сьомга под морска сол

29/01/2016
Севда Андрееваот Севда АндрееваНовак / Автор
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 077
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • сьомга – 1 бр. около 2 - 3 кг
  • сол – 2 кг, морска, по - едра
  • белтъци – 2 - 3 бр.
  • картофи – 1 кг, малки
  • копър – 1 връзка
  • лимони - 3 бр.
  • зехтин - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размесваме солта и белтъците, трябва да получим смес като гъсто тесто, с която да покрием рибата.

Поставяме почистената сьомга в подходящ съд и отвсякъде я мажем със зехтина, отвън и отвътре, доброто натъркваме с мазнината ще гарантира целостта на рибата при свалянето на вече твърдата обвивка от сол след изпичането.

На дъното на тава постиламе от солената смес, отгоре поставяме намазнената риба и в коремната й кухина редим резенчета лимон и копър.

Сипваме останалата смес върху рибата и я покриваме от всички страни, като притискаме към рибата.

Печем на 200 градуса около 30 минути на килограм риба.

Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине – разчупваме солта на големи парчета с помощта на чук и нож. Внимателно преместваме рибата в подноса с който ще я сервираме.

Сваряваме картофите, ако са пресни не ги белим и сипваме в тавата при рибата. Украсяваме с резенчета лимон и нарязан копър.подобни рецепти тук
0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар