Телешки кюфтета със сос Бешамел

07/12/2010
Ефросия
отЕфросияДжедай301
"Има предложения за обяд, като това, на които просто не можем да устоим!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции2
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо23 051
  • Преглеждания за месеца98
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кайма - 500 г телешка
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1 щипка
  • магданоз - 2 стръка пресен
  • индийско орехче - 1 щипка
  • мазнина - 1 с.л. разтопено краве масло
  • сухари - 2 с.л. счукан
  • олио - 50 мл
  • брашно - 2 с.л., за Бешамела
  • яйца - 1 жълтък
  • прясно мляко - 500 мл
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • сол - 1 щипка
  • кашкавал - 100 г настърган
  • мазнина - 2 с.л. краве масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешката кайма се омесва заедно с 1 яйце, щипка сол, щипка индийско орехче, 1 с.л. разтопено краве масло и 1 ч.л. ситно нарязан магданоз. Каймата се оставя 20 минути да се овкуси и се оформят 4 кюфтета, които се овалват в счукан на ситно сухар. Пържат се в горещо олио.

За Бешамела сложете брашното в купичка. Долейте 100 мл прясно мляко и разбъркайте до получаване на каша. Загрейте 2 с.л. краве масло в тиган на котлона. Добавя се млечната каша и се бърка в продължение на 3-4 минути, за да се запържи.

После се добавя останалото мляко. Бешамелът се бърка до сгъстяване и се овкусява със щипка сол, прясно изцеден лимонов сок. Готовият сок се оставя за 10 минути да поизстине. Към сосът се слага 1 жълтък и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес.

Кюфтетата се слагат в тавичка и се поливат с Бешамела. Поръсват се с настърган кашкавал и се пекат до получаване на златисто-кафява коричка отгоре.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

izumena
izumena
25.02.2011 18:42
Защо изпържихте кюфтетата ?
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв