Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лучена Супа»Френска лучена супа по старинна рецепта

Френска лучена супа по старинна рецепта

Марина НордМарина Норд
Новак
1k44727640
Френска лучена супа по старинна рецепта1 / 2
03/10/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Всичко, абсолютно всичко, което сте чували за френската лучена супа, е вярно - божествена е"

Необходими Продукти

  • лук - 4 глави
  • брашно - 180 г
  • бяло вино - 150 мл
  • бульон - 1 л пилешки от кубчета
  • хляб - 6 филии бял
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 2 щипки
  • кашкавал - 200 г
  • масло - 100 г
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва и се нарязва на тънки шайби. Чесънът се нарязва на ситно. В тенджера с дебело дъно се разтопяват 3 супени лъжици масло. Добавя се лукът и се запържва на слаб огън при непрекъснато бъркане, в продължение на 20 минути.

Добавят се чесънът и 1 супена лъжица брашно. При непрекъснато бъркане се готвят още 3 минути. Добавя се виното и се кипва. Добавя се горещият бульон, половината сол и котлонът се намалява. Вари се под капак 10 минути.

Кората на филиите се маха и хлябът се запържва в малко масло по 2 минути от всяка страна. Половината кашкавал се настъргва. Половината от настъргания кашкавал се добавя към супата.

Разбърква се и се сваля от котлона. Супата се разпределя в гювечета. Във всяко гювече се слага по едно парче запържен хляб, поръсва се с останалия настърган кашкавал и се пече 3 минути на 200 градуса.

Останалият кашкавал се настъргва. Останалото масло се оставя да омекне на стайна температура и се смесва с кашкавала. Добавя се млякото, останалата сол и червеният пипер. Добавя се брашното с бакпулвера и се замесва тесто. Оставя се в хладилника за 20 минути.

Разточва се на правоъгълник и се реже на ленти с дължина 10 сантиметра и широчина 1. 5 сантиметра. Лентите се усукват на спирали и се пекат 15 минути на 200 градуса. Сервират се горещи към супата.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: