Гергьовско агне
05/05/2014

Снимка: ezine.bg
Добави снимка+3 точки
отЕфросияДжедай301
"Традицията повелява на Гергьовден да се почерпим с вкусно агнешко, а ГотвачБГ знае тайната на най-вкусното Гергьовско агне "
- Приготвяне
- Готвене
- Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
Необходими Съставки
- агнешко месо - 1 агне, около 7 - 10 кг с дреболиите и булото
- лук - 5 връзки пресен
- ориз - 1 ч.ч.
- стафиди - 1 ч.ч.
- масло - 2 пакета краве
- копър - 1 връзка
- магданоз - 1 връзка
- джоджен - 3 - 4 стръка
- мащерка - 3 - 4 щипки
- червен пипер - 2 с.л.
- сол - на вкус
Начин на приготвяне
Агнето се измива и посолява. Добре почистените дреболии се измиват и сваряват в подсолена вода, след което се нарязват на парченца. В част от кравето масло и малко вода се задушава ситно нарязаният лук, заедно с червения пипер.
Прибавят се дреболиите, стафидите, ситно нарязаните зелени подправки, предварително свареният ориз и сол на вкус. С приготвената смес агнето се напълва и зашива. Намазва се с останалото масло, покрива се с булото и се поставя в тава, на дъното на която са наредени пръчици лоза, мащерката и изсипана вода.
Пече се в плътно затворена пещ, отвора на която се замазва с тесто. Печенето може да стане и във фурна, без да се отваря по време на печенето. В началото фурната трябва да е силно загрята - на около 350°С, а след около 45 минути температурата се намалява до 250 градуса.
Печенето продължава около 4-5 часа.подобни рецепти тук
Прибавят се дреболиите, стафидите, ситно нарязаните зелени подправки, предварително свареният ориз и сол на вкус. С приготвената смес агнето се напълва и зашива. Намазва се с останалото масло, покрива се с булото и се поставя в тава, на дъното на която са наредени пръчици лоза, мащерката и изсипана вода.
Пече се в плътно затворена пещ, отвора на която се замазва с тесто. Печенето може да стане и във фурна, без да се отваря по време на печенето. В началото фурната трябва да е силно загрята - на около 350°С, а след около 45 минути температурата се намалява до 250 градуса.
Печенето продължава около 4-5 часа.подобни рецепти тук