Доматен сос в буркани

01/10/2010
Ефросияот ЕфросияНовак / Автор
"Използвайте изобилието от свежи домати, за да сложите няколко буркана доматен сос за зимата!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции3-4 буркана
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 698
  • Преглеждания за месеца858
  • Преглеждания за седмицата81
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • домати - 3 кг здрави, добре узрели
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 1 главичка
  • олио - 60 мл
  • босилек - пресен + др. подправки на вкус
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бурканите се стерилизират във вряща вода и се обръщат върху чиста кърпа. Бланширайте 2 кг домати във вряща солена вода. Отцедете ги и изчакайте да изстинат, след което ги обелете и ги разрежете на две. Извадете семките и ги оставете да се отцедят.

Обелете чесъна и лука, счукайте чесъна и накълцайте лука на ситно, след което ги запържете в тиган със сгорещено олио. Прибавете останалия килограм домати, нарязани на четвъртинки, както и подправките.

Оставете сместа да ври на огъня за 25-30 минути.

Извадете подправките и прецедете соса. Прибавете сол, разбъркайте и оставете да изстива. Разпределете половинките домати в бурканите, прибавете по няколко листенца свеж босилек и долейте със соса, който трябва да покрива доматите.

Бурканите се затварят и се стерилизират 45 минути.подобни рецепти тук
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар