Домашен сладолед с карамелизиран сусам

25/11/2015
Марина Нордот Марина НордНовак / Автор
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции5
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо216
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • сусам - 70г
  • захар - 130 г
  • за крема:
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 3 бр. жълтъци
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сусамът се запича на сух тиган 4 минути при непрекъснато бъркане на бавен огън. Добавя се захарта и малко вода и сместа се загрява до образуване на течен карамел. Излива се върху фолио и се оставя да изстине, след което се натрошава.

Приготвя се крем, като млякото, жълтъците, захарта и ванилията се смесват в тенджерка и се загряват на водна баня при непрекъснато бъркане. След като се сгъсти, се сваля от котлона и се оставя да се охлади напълно.

Кремът се слага в кутия с капак и се оставя в хладилника за 3 часа, като през един час се вади и се разбива добре. След това се вади, добавя се карамелът и всичко се разбърква отново. Оставя се да се замрази за 30 минути и се сервира.подобни рецепти тук
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар