Пастицио

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Пастицио1 / 2
14/10/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10-12
"Дори името на този специалитет звучи като любовно обяснение"

Необходими Продукти

  • макарони - 500 г прави
  • кайма - 1 кг смес
  • яйца - 3 броя белтъци
  • кашкавал - 200 г настърган
  • олио - 100 мл
  • лук - 1 глава
  • доматен сос - 500 г
  • вино - 100 мл бяло
  • сол
  • черен пипер
  • риган
  • кашкавал - настърган за поръсване, може и пармезан
  • брашно - 8 с.л. за Бешамел
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 3 броя жълтъци
  • масло - 6 с.л.
  • сол
  • индийско орехче - настъргано
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Голяма и дълбока тава се намазнява. Жълтъците се отделят от белтъците. Макароните се сваряват, но трябва да останат твърди, след което се отцеждат и се смесват с половината от настъргания кашкавал, както и белтъците. 1/2 от макароните се разстилат в тавата, като и ъглите трябва да са добре запълнени.

Залива се с малко олио и се добавя запържената с лука и доматения сос кайма (подправките се слагат на вкус). Върху каймата се наръсва малко настърган пармезан или кашкавал и се слагат останалите макарони.

Маслото се разтопява в съд с незалепващо покритие за соса Бешамел. При непрекъснато бъркане се прибавя брашното и се запържва за 30 секунди. На тънка струйка се излива млякото и бялото вино при непрекъснато бъркане и така, докато бешамелът се сгъсти. Оставя се да се охлади за 5 минути, след което се слагат жълтъците, солта и прясно настъргано индийско орехче.

Сосът се бърка, докато се получи хомогенна смес. Важно е Бешамелът да е с гъстотата на крем, за да остане отгоре при печенето и да не проникне целият между пластовете. При нужда се добавя още брашно, и готовият сос се изсипва върху макароните.

Пастицио-то се пече в умерена фурна на 200-220 градуса за около 40-45 минути до кафеникав загар. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната за около 5 до 10 минути.

Рейтинг

3.9
54
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

асен
асен
Много е вкусно, аз сам го правил милиони пъти.
18.11.2011 09:36
1
maria
maria
Не съм разбрала за крема.
19.04.2011 16:26
емилия
емилия
Сега го приготвям, дано ни хареса.
07.02.2011 19:06