Галактобуреко - гръцка млечна баница

27/09/2010
"Галактобуреко или гръцката млечна баница е изключително вкусна, но не се наемаме да твърдим, че е по-вкусна от българската млечна баница. А вие как мислите?"
Приготвяне
Готвене
Общо
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта

Необходими Съставки

  • кори - 1 пакет за баница
  • прясно мляко - 2 л
  • захар - 600 г
  • грис - 200 г пшеничен
  • яйца - 8 броя
  • масло - 100 г разтопено
  • ванилия - 1 ч.л. ванилова есенция
  • канела - на прах и/или пудра захар за поръсване
  • захар - 400 г за сиропа
  • вода - 400 мл за сиропа
  • канела - 1 пръчка
  • портокали - настъргана кора от 1 портокал
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон

Приготвяне

Млякото се слага да заври заедно с половината захар, а яйцата се разбиват с останалата захар, след което се добавя пшениченият грис. Щом млякото заври в него се излива яйчната смес и се бърка непрекъснато, докато крема се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се ванилията и кремът се оставя да се поохлади.

Загрейте фурната на 180 градуса. Голяма и дълбока тава се намазнява с разтопено масло. Наредете 1/2 от корите, като между всеки две трябва да има равномерно от разтопеното масло. Изсипва се кремът и се заглажда, след което другата половина от корите, отново намазнени помежду им. Кората най-отгоре също се намазва с масло. Галактопурико се пече за около 45 минути до златист загар.

Приготвя се захарния сироп, като в тенджера се смесят захарта, водата и канелата и цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Сиропът се вари около 6 минути и се охлажда и прецежда. Изпечената млечна баница също се оставя да поизстине и след това се сиропира, докато е още топла. Галактопурико се поднася охладен, поръсен с пудра захар или канела. [подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.6
Общо 8 гласували
5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Джемиле Чешлиева
Всеки приготвя и вижда по-различен начин нещата
0
0
Иглика
Иглика
26.08.2015 17:23
Рецептата дава много вкусен резултат... и е копирана 1:1 от блога на Йоана. Мисля, че е коректно да се споменава първоизточника.
0
1
Ева
Ева
05.06.2013 21:18
Става много вкусно , както майка ми я прави. Според мен това е оригиналната рецепта , не стига че съм половин гръкиня! Рецептата е страхотна , стига сте се оплаквали :)!
3
0
Васи
Васи
05.04.2012 15:21
И в крайна сметка каква беше толкова фрапиращата разлика в двете рецепти? Аз съм сигурна, че дори за мусака има 100 различни рецепти, дайте да се скараме коя е правилната :)
0
0
Рейчал
Рейчал
03.04.2012 16:08
СЛАДКИШ С ГРИС /ГАЛАКТОБУРИКО-ГЪРЦИЯ/


Необходими продукти
500 грама кори за баница
½ ч.ч. масло за мазане на корите

за крема:
1 литър прясно мляко
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. грис /ситен/
5 яйца
3 с.л. масло /немско/
2 ванилии

за сиропа:
3 ½ ч.ч. захар
2 ½ ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 лимонова кора /настъргана/
Начин на приготвяне
Заваряваме млякото и при непрекъснато бъркане се прибавя грисът до сгъстяване. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и яйчната смес се прибавя постепенно като се разбърква непрекъснато. Добавя се и маслото, бърка се докато се разтопи и кремът се оставя да изстине като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. Намаслява се средна по големина тавичка, застилат се половината от корите, като се намазват с масло една по една и отгоре се насипва равномерно крема. Отгоре се нареждат другите кори също намаслени една по една. Сладкишът се нарязва на квадрати, намазва се обилно с масло, напръсква се с малко вода и се пече в умено загрята фурна за около 30 минути.

Сиропът се приготвя по-рано, за да е изстинал докато се пече сладкиша. Ние не слагаме в соропа лимонов сок и настъргана кора, защото става леко кисел, но Вие може да се придържате към рецептата. След като се изпече сладкиша се полива със изстиналия сироп. Традиционно се сервира на 25 март - Благовещение /Евангелизмос/.
Това е рецептата от гръцката книга
1
0
Домакиня
Домакиня
28.10.2011 18:44
Тази рецепта мисля да я опитам. Мисля, че ще се получи вкусен сладкиш.
0
0
Ваня
Ваня
03.05.2011 14:18
Тези, които критикуват рецептата, моля да напишат както те я знаят. Няма лошо да има още едно мнение.
0
0
Роси Трифонова
На мен рецептата ми изглежда съвсем наред. Баба ми я правеше така, а тя беше половин гъркиня.
0
0
дени
дени
17.04.2011 01:13
Това няма нищо общо с истинската рецепта на галактобурико. Не пишете глупости когато не знаете рецептата.
1
1
didatzeni
didatzeni
16.11.2010 16:41
Уважаема госпожо Ефросия. Умолявам Ви сърдечно да не опорочавате гръцките рецепти. Това, дето сте писали като рецепта за галактобуреко въобще не отговаря на истинския начин за правене на тоя разкошен сладкиш.
1
1

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите

Други ястия с

Свързани Статии