Галактобуреко - гръцка млечна баница

27/09/2010
"Галактобуреко или гръцката млечна баница е изключително вкусна, но не се наемаме да твърдим, че е по-вкусна от българската млечна баница. А вие как мислите?"
Приготвяне
Готвене
Общо
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта

Необходими Съставки

  • кори - 1 пакет за баница
  • прясно мляко - 2 л
  • захар - 600 г
  • грис - 200 г пшеничен
  • яйца - 8 броя
  • масло - 100 г разтопено
  • ванилия - 1 ч.л. ванилова есенция
  • канела - на прах и/или пудра захар за поръсване
  • захар - 400 г за сиропа
  • вода - 400 мл за сиропа
  • канела - 1 пръчка
  • портокали - настъргана кора от 1 портокал
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон

Приготвяне

Млякото се слага да заври заедно с половината захар, а яйцата се разбиват с останалата захар, след което се добавя пшениченият грис. Щом млякото заври в него се излива яйчната смес и се бърка непрекъснато, докато крема се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се ванилията и кремът се оставя да се поохлади.

Загрейте фурната на 180 градуса. Голяма и дълбока тава се намазнява с разтопено масло. Наредете 1/2 от корите, като между всеки две трябва да има равномерно от разтопеното масло. Изсипва се кремът и се заглажда, след което другата половина от корите, отново намазнени помежду им. Кората най-отгоре също се намазва с масло. Галактопурико се пече за около 45 минути до златист загар.

Приготвя се захарния сироп, като в тенджера се смесят захарта, водата и канелата и цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Сиропът се вари около 6 минути и се охлажда и прецежда. Изпечената млечна баница също се оставя да поизстине и след това се сиропира, докато е още топла. Галактопурико се поднася охладен, поръсен с пудра захар или канела. [подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Джемиле Чешлиева
Всеки приготвя и вижда по-различен начин нещата
0
0
Иглика
Иглика
26.08.2015 17:23
Рецептата дава много вкусен резултат... и е копирана 1:1 от блога на Йоана. Мисля, че е коректно да се споменава първоизточника.
0
1
Ева
Ева
05.06.2013 21:18
Става много вкусно , както майка ми я прави. Според мен това е оригиналната рецепта , не стига че съм половин гръкиня! Рецептата е страхотна , стига сте се оплаквали :)!
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Най-популярните рецепти от категорията