Сръбска плескавица на скара

11/10/2010
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции2-3

Необходими Съставки

  • свинско месо - 300 г мляно
  • телешко месо - 300 г мляно
  • чесън - 4 скилидки, пресован
  • люти чушки - 1 - 2 зелени
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • сол - на вкус

Приготвяне на Сръбска плескавица на скара

Към омесените меса добавете наситнения чесън и нарязаните люти чушки. Посолете, добавете черен, червен пипер и омесете добре.

Оформят се големи кюфтета, които се намазняват добре с длани и се мятат на скарата да се изпекат равномерно от двете страни. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.8
Общо 16 гласували
5 4
4 1
3 3
2 4
1 4
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Pressy
25.03.2016 11:05
Много добре знаем от къде произлиза плескавицата и спагетите например,но какво лошо има в това,не случайно я назоваваме "сръбска", не българска.Не спорете,взаймстването от различните кухни не е нищо лошо.Разнообразието е задължително в кухнята,а и обожавам балканската кухня,както и плескавица . Благодаря ви за рецептата,аз ги приготвям и с лют червен пипер.
3
0
пљескавица
12.01.2014 09:32
Врсте пљескавица зависе од локације где су спремане. На основу тога добијају и своје име. Упркос томе, пљескавица остаје заштићени српски бренд.

Традиционално и оригинално, у Србији пљескавица се прави од говеђе плећке, свињског врата и овчије потрбушине. На селима, где се људи баве сточарством, пљескавица се прави приликом прослава, гозби или весеља. Лук или бели лук се не стављају у традиционалну пљескавицу. Током '60., '70., '80. и '90. година прошлог века представљало је главну врсту брзе хране на свим већим локацијама Србије. Најпопуларније продавана пљескавица је Гурманска пљескавица која садржи качкаваљ и сланину или шунку заједно с ситно исецканим љутим паприкама, односно Лесковачка пљескавица по којој се поспе љута папричица.

У Босни и Херцеговини пљескавица се већином прави искључиво од говедине, обзиром да муслиманска заједница не једе свињетину, док у Републици Српској Крајини пљескавица се прави од уобичајених састојака од којих су главни говедина, свињетина и овчетина.

У балканском региону пљескавица се спрема на основу личног укуса с адитивима сопственог избора. Сматра се одличним оброком који засити човека и многим људима представља омиљено јело.
9
3
Валери
12.01.2014 09:26


За да не спорите за глупости повече .... ;)

и .... српски плескавици се ядат в Србиjа ...
пак аз
12.01.2014 09:29
в гугъл.рс търсите Пљескавица .... понеже ми изтри линка към това място сайта, затпова ви го пускам отново ...
4
0
4
0
Бай Диньо
09.08.2012 13:43

Плескавица се прави от три вида мляно месо: агнешко, телешко и свинско, а не от кайма. Кромидият лук е просто задължителен а не модерните измислици-без него.
2
2
Бай Диньо
09.08.2012 13:17
Това не е сръбска плескавица!!!
2
1
фроска
11.12.2011 12:38
В сръбските плескавици НЕ се слага кромид лук.
3
2

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Gotvach.bg

Други ястия с

Свързани Статии

Как се прави Сръбска плескавица на скара? Рецепта за готвене на Сръбска плескавица на скара. Лесно и вкъсно приготвяне на Сръбска плескавица на скара в сайта. Приятно сърфиране из нашите лесни и бързи рецепти. Приготви тази бърза готварска рецепта за Сръбска плескавица на скара и добави своя отзив. Желаеш да предложиш рецепта? Добави я от тук!