Пилешко с лютика

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Пилешко с лютика1 / 2
20/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8
"Такова вкусно пиле лютика сме яли само в Северозападния край, където ни почерпиха и с ароматно червено вино"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - около 1 кг
  • масло - 100 г краве
  • лук - 100 г кромид
  • домати - 300 г червени
  • червени чушки - 100 г капия от буркан
  • люти чушки - 2 - 3 броя пиперки
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства и нарязва на парчета, задушава се до омекване в малко масло и вода, овкусява се със сол и черен пипер и се запържва в останалото масло.

Капията и лютите чушки се нарязват на малки парченца, доматите се нарязват на дребно, а лукът се нарязва на ситно и се счуква.

Към месото се прибавят последователно лукът, пиперките и доматите, запържват се леко и се заливат със соса от задушаването на месото. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност.

Поръсва се с дребно нарязаният магданоз и се поднася.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#325598
Потребител#325598
Много вкусно!
06.07.2023 13:19
Hris
Hris
Лютиката задължително иска чесън. Аз лично не варя пилето или патицата, а я пека. Прибавям печената белена червена капия и печените домати. Когато остане на мазнина, слагам чесънът и изключвам фурната. Опитайте)))
13.09.2013 20:35
1
Вальо
Вальо
Важното е , че и двете рецепти са вкусни .....мммммммм :) :)
13.09.2013 18:54
Сиб
Сиб
и уточнявам - това на снимката е всичко друго, но не и пиле-лютика. Цветът на тази манджичка е откровено червен, ама много червен. Това на снимката е по-скоро пилешки кебап, съдейки и по наличието на сос със запържено брашно в него.
13.09.2013 18:53
1
Сиб
Сиб
Дали е от Кнежа или за авторството на Пиле-лютика спори цяла СЗ България е тема за друг разговор. Определено рецептата и начинът на приготвяне на Детелин са много по-близо до онова, което и аз като дете съм яла много, много, много.
Манджичката, която винаги ще разтопи всяко северозападно сърце.
13.09.2013 18:50
1
2
detelin ivanov
detelin ivanov
Ето и верния отговор на пиле с лютика, това е рецепта от северозападна България и най - вече от Кнежа. Пилето се сварява, обезкостява се, може да не го слагате цялото, това е по вече желание. След което се запържва в мазнина, чушките се изпичат, обелват и накълцват се, може и нарязани на ситно. След като пилето се е запържило се прибавят чучките, оставят се да поврят 10 - 15 минути докато си пуснат сока. Ето и най - важното, доматите се пекат задължително, обелват се, нарязват се на ситно и се прибавят към пилето и чушките. Сместа ври около 10 мин., счукват се 5- 6 скелидки чесън и се прибавят няколко минути преди да се свали от огъня. Еестествено, добавя се и магданос, по желание може да се слагат и няколко чушлета. По ва вкус може да консумирате със сирене. Това е всичко, тайната е в печените домати и чесъна, кромид не е необходим. Добър апетит.
17.11.2011 12:17
4