Орехова торта
21/10/2010

Снимка: ezine.bg
Добави снимка+3 точки
отЕфросияДжедай301
"Да, знаем, че се опитвате да влезете във форма, но и кръглото е форма Не се лишавайте от сладките неща в живота "
- Приготвяне
- Готвене
- Общо
- Порции8-10 парчета
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
Необходими Съставки
- яйца - 4 броя
- захар - 250 г
- вода - 10 с.л. гореща
- брашно - 200 г
- бакпулвер - 10 г
- орехи - 75 г смлени
- прясно мляко - 300 г
- масло - 125 г краве
- захар - 350 г
- какао - 1 с.л.
- ванилия - 1 пакетче
- нишесте - 4 с.л.
- сметана - сладкарска за покриване отгоре
- мед - 2 с.л.
Начин на приготвяне
Яйцата заедно със захарта се разбиват и към тях се прибавят 10 с.л. вода. Брашното, смесено с бакпулвера, се пресява и се прибавя към яйчената смес. Добавят се смлените орехи и сместа се разбърква добре.
Разпределя се на три равни части, от които ще се изпекат блатовете. В тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно, се поставя блата и се пече в умерена фурна. Като изстине се изважда и процедурата се повтаря и за другите два блата.
За да приготвите крема кипнете прясното мляко и към него прибавете 250 г захар. Предварително размитите в 4 с.л. студена вода нишесте и какао се прибавят на тънка струя към млякото при непрекъснато бъркане.
Така полученият крем се отнема от огъня и се разбърква с маслото и ванилията. Сиропът се приготвя от 5 с.л. карамелизирана захар и 1 ч.ч. вода.
В подходяща тава започнете да редите тортата, като поставите блат за основа, сиропирате го и го намажете с крема. Сложете отново 2 блат и повторете процедурата. Върху третия сиропиран блат се намазва останалото количество крем, премесен внимателно с разбита сладкарска сметана и мед.
Тортата се украсява с половинки орехови ядки и счукани орехи отстрани.подобни рецепти тук
Разпределя се на три равни части, от които ще се изпекат блатовете. В тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно, се поставя блата и се пече в умерена фурна. Като изстине се изважда и процедурата се повтаря и за другите два блата.
За да приготвите крема кипнете прясното мляко и към него прибавете 250 г захар. Предварително размитите в 4 с.л. студена вода нишесте и какао се прибавят на тънка струя към млякото при непрекъснато бъркане.
Така полученият крем се отнема от огъня и се разбърква с маслото и ванилията. Сиропът се приготвя от 5 с.л. карамелизирана захар и 1 ч.ч. вода.
В подходяща тава започнете да редите тортата, като поставите блат за основа, сиропирате го и го намажете с крема. Сложете отново 2 блат и повторете процедурата. Върху третия сиропиран блат се намазва останалото количество крем, премесен внимателно с разбита сладкарска сметана и мед.
Тортата се украсява с половинки орехови ядки и счукани орехи отстрани.подобни рецепти тук
Препоръчано по темата
Коментари (6)

Тортата е отровна, прекалено много захар. Ако захарта е на половина е чудесна.
0
0

Стана много хубава.
0
0

Прекрасно се получи и при мен, добавих малко повече орехи и намалих количеството на захарта.
4
0