Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Екмек кадаиф с бадеми и шамфъстък

Екмек кадаиф с бадеми и шамфъстък

MarianeMariane
Джедай
202162280
Екмек кадаиф с бадеми и шамфъстък1 / 2
09/04/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8
"Душа даваме за порция Екмек кадаиф с бадеми и шамфъстък"

Необходими Продукти

  • кадаиф - 400 - 500 г суров
  • ядки - 200 г (смес от бадемови и шам - фъстък)
  • канела
  • карамфил
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 пак.
  • за крема
  • яйца - 5 бр. жълтъци
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия
  • захар - 150 г
  • брашно - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тавичка, намажете дъното ѝ с малко мазнина (масло, олио) и разстелете внимателно кадаифа. Поръсете отгоре с начуканите на дребно бадеми и шамфъстък, които сте смесили с ½ ч.л. канела и малко карамфил. Изпечете до златисто в предварително загрята фурна.

Разбийте жълтъците със захарта до получаването на пищен крем. Добавете брашното и ванилията. Кипнете млякото, свалете го от котлона и съвсем бавно го добавете към брашното, при непрекъснато бъркане. Струйката трябва да е тънка, за да не се пресекат жълтъците.

Получената смес се прехвърля в съд с дебело дъно и се вари до сгъстяване на тих огън.

Продуктите за захарния сироп се смесват и се загряват до пълното разтваряне на захарта. Варят се още 3-4 минути и се охлаждат.

Горещият кадаиф се залива със студен захарен сироп и се оставя за 12 часа, да се сиропира добре. Преди поднасяне се покрива с крем, поръсва се допълнително с ядки.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: