Критараки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Критараки1 / 2
08/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2-3
"Емблематично за гръцката кухня и невероятно вкусно ястие"

Необходими Продукти

  • орзо - 500 г (критарики)
  • олио - 100 мл
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 425 г консервирани или 4 домата
  • бульон - 1 л пилешки или зеленчуков
  • сол
  • черен пипер
  • риган - сух
  • сирене - настъргано Гауда или кашкавал Витоша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в сгорещена мазнина нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат прибавете доматите и бульона. Овкусете кипналия сос със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 180 градуса.

Изсипете орзото в йенска тава и залейте с доматения сос. Ястието се пече малко повече от половин час, като последните 10 минути се наръсва със сирене или кашкавал.

Рейтинг

4.3
515
46
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Маринова
Росица Маринова
Много обичам критараки, търсих да купя в София, но никъде не намерих, за съжаление.
23.05.2018 00:01
Албена Асенова
Албена Асенова
Известно е още като арпа фиде.Има го в почти всички големи вериги магазини на щандовете с макаронени изделия.Много вкусно.
06.05.2016 15:43
3
1
илиана
илиана
МАНЕСТРА нашия краи ,също тукашния гювеч се прави с телешко месо,доматем сос критараки и подправки,дафинов лист ,бахар ,чер пипер ,канела пръча,сол.Може накрая да се настърже кашкавал и да се запече в фурната.добър апетит :)
27.04.2012 04:21
6
tanq
tanq
във лидал го има и изглежда точно като ечемик
17.02.2012 13:27
2
1
nevi
nevi
аз познавам тази паста под името арпа фиде, поне в моя край така и викаме. ние я приготвяме с пилешко и също се получава много вкусно.
01.02.2012 13:38
9
3
Роза
Роза
Има много рецепти с критараки.Получават се много вкусни нещица.Трябва да имате и малко вьображение,стават сьс всичко.
20.01.2012 13:26
2
2
lari4ka
lari4ka
Продава се наред с макарони и спагети по щандовете за паста. Изглежда като едър ориз.
11.10.2011 17:08
4
Д.К.
Д.К.
От къде може да се купи тая паста орзо ? Как изглежда ?8
11.10.2011 15:35
2
1
Покажи всички подкоментари
stella
stella
Съгласна съм с горните два коментара.
29.08.2011 12:22
G
G
Моля Ви, променете заглавието на рецептата.
04.11.2010 17:45
4
2
dida
dida
Казва се κριθαρακι, което ще рече в превод ечемик, а не криФараки. Също така в някои области в Гърция му казват манестра.
12.10.2010 21:04
3
2
Покажи всички подкоментари