Критараки

08/09/2010
Ефросияот ЕфросияНовак / Автор
"Емблематично за гръцката кухня и невероятно вкусно ястие"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции2-3
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо110 541
  • Преглеждания за месеца1650
  • Преглеждания за седмицата875
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • орзо - 500 г (критарики)
  • олио - 100 мл
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 425 г консервирани или 4 домата
  • бульон - 1 л пилешки или зеленчуков
  • сол
  • черен пипер
  • риган - сух
  • сирене - настъргано Гауда или кашкавал Витоша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в сгорещена мазнина нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат прибавете доматите и бульона. Овкусете кипналия сос със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 180 градуса.

Изсипете орзото в йенска тава и залейте с доматения сос. Ястието се пече малко повече от половин час, като последните 10 минути се наръсва със сирене или кашкавал.подобни рецепти тук
5 12
4 6
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Албена
Албена
06.05.2016 15:43
Известно е още като арпа фиде.Има го в почти всички големи вериги магазини на щандовете с макаронени изделия.Много вкусно.
3
1
илиана
илиана
27.04.2012 04:21
МАНЕСТРА нашия краи ,също тукашния гювеч се прави с телешко месо,доматем сос критараки и подправки,дафинов лист ,бахар ,чер пипер ,канела пръча,сол.Може накрая да се настърже кашкавал и да се запече в фурната.добър апетит :)
5
0
tanq
tanq
17.02.2012 13:27
във лидал го има и изглежда точно като ечемик
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв