Тарталети с ягоди и ванилов крем

23/10/2010
Ефросияот ЕфросияНовак / Автор
"Ще опитаме от тези тарталети, дори да се наложи да прекараме цял ден в кухнята "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции6 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 682
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4,8 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 160 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 2 ч.л. нарязана прясна
  • масло - 120 г студено
  • вода - 4 с.л. ледена
  • яйца - 4 жълтъка за ваниловия крем
  • захар - 50 г
  • нишесте - 30 г царевично
  • прясно мляко - 250 мл
  • есенция - 1 ч.л. ванилова
  • ягоди - 200 г пресни за топинга
  • мед - 1 с.л. за топинга
  • лимонов сок - 1 с.л. за топинга
  • мащерка - суха
  • бадеми - филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го смесете в купа със солта и мащерката. Добавете маслото, нарязано на кубчета. Използвайте пръстите си, за да омесите с енергични движения ронливо тесто. Добавете водата и омесете бързо, докато всички продукти се смесят добре.

При нужда добавете още капки вода. Оформете от тестото топки, увийте ги в прозрачно фолио и ги оставете в хладилник за 30 минути.

Общо 6 части се оформят от тестото, като всяка се разточва върху леко набрашнена повърхност на кръг с диаметър 12 см. Всеки кръг се поставя във форми за тарталети с диаметър 10-12 см, като се притиска плътно по краищата. Набодете тестото с вилица на няколко места. Върху всяка форма сложете парче алуминиево фолио и го напълнете с бобени зърна.

Сложете формите за тарталети да се пекат така за 10 минути на предварително загрята на 200 градуса фурна. Махнете фолиото и зърната и печете до зачервяване (още около 12 минути). Готовите подложки се оставят да изстинат, след което се изваждат от формите.

Рзбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете царевичното нишесте и бъркайте много добре. Млякото се загрява до полукипване. Започнете да прибавяте на тънка струйка към жълтъците врялото мляко при непрекъснато бъркане. Върнете сместта в тенджерата и на котлона. Бъркайте енергично за около 4 минути, за да се сгъсти кремът. Отстранете от котлона и добавете ванилията. Кремът се оставя да изстине напълно, като тенджерката се покрива с прозрачно фолио.

Нарежете почистените ягоди на четвъртини, смесете ги с меда и лимоновия сок и ги оставете да престоят така 15 минути. Отцедете ненужното количество сок. Напълнете всяка подложка за тарталетите с ванилов крем, а отгоре сложете по 2-3 лъжички от ягодовия топинг.

Поръсете леко с мащерка, бадеми и сервирайте.подобни рецепти тук
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар