Класическа Курбан-чорба

09/07/2010
"Днеска ще ви представим рецептата за класическата курбан чорба, която макар и да се приготвя рядко, е изключително популярна в българските традиции и има заслужено място на нашата трапеза"
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции10
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1 кг
  • агнешки дреболии - 250 грама
  • лук - 1 - 2 глави кромид
  • люти чушки - 3 - 4 броя
  • масло - 70 г краве
  • яйца - 1 брой
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • джоджен - на вкус
  • брашно
  • олио

Приготвяне

Нарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.

В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата се пяна.

Накълцайте лука и лютите чушки на ситно и ги прибавете към супата.

В тиган сложете маслото и малко олио и запържете брашното до леко златисто. Прибавете малко от бульона, размийте го, след което прибавете към чорбата.

Долейте ако е нужно още гореща вода и оставете да се вари няколко минути.

Застройте курбан-чорбата с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Свалете от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася. [подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.2
Общо 22 гласували
5 10
4 7
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Станислав
Станислав
17.08.2015 15:00
Това не е курбан, а някаква чорба .... Мария Валева точно е обобщила нещата.
13
3
Мдааа
Мдааа
21.07.2014 17:30
точния, всеки може да си слага всичко, но когато става дума за "класически" тогава мълчим, чули беееееееее
6
1
Данна
Данна
07.02.2014 18:57
точно рецептата на Мария Валева е за класическа курбан - чорба
13
3
точния
точния
22.01.2014 22:29
До мария валева.във вашето село може да сложите на баба ти магарето ако искаш,чули ма.
3
21
Павел
Павел
02.12.2013 17:30
По нашия край го правим с много малко вода за в началото после се вари в собствената си мазнина като слагаме малко лук морков черен пипер може и една червена чушка.
3
4
Mariq Valeva
Mariq Valeva
02.12.2013 13:09
Що за глупост е това ???? Класическата курбан чорба се състои от овче месо , вода , сол и яко препенване ( има вече измодерени който добавят лук и аромати - но това е друго - въпрос на вкус )като съотношението на овчето месо " ако е цяла овца " е на 1 кофа месо / 3 кофи вода - ако е по - старо животното , или - 1 кофа месо / 2 кофи вода - ако е по - младо , всеки по - запознат знае , че курбан не става от агне или шиле , най - добре става от по - стара овца или коч ! Тази рецепта не е за класическа курбан чорба , това е някаква супа .
70
1
Христо
Христо
02.04.2015 22:49
Много си права.....
17
2

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите

Други ястия с

Свързани Статии