Печен свински бут

30/05/2009
"Не свинският бут е капризен за приготвяне, а майсторът не е прочел рецептата. Опитайте нашето предложение и няма да останете разочаровани!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции8-10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо26 693
  • Преглеждания за месеца429
  • Преглеждания за седмицата54
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • свинско месо - бут около 3.5 кг.
  • олио - 2 с.л.
  • лук - 4 глави
  • лимони - 1 бр. сока
  • ябълки - кисели 2 бр.
  • сини сливи - сушени 8 - 10 бр.
  • пилешки бульон - 600 мл.
  • бяло вино - сухо 300 мл.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса.

На повърхността на месото направете няколко дълбоки разреза. Намажете хубаво с олио и овкусете със сол и черен пипер. Срежете главите лук наполовина, без да ги обелвате. Разположете ги в тавата със свинското с люспата отгоре.

Печете половин час и намалете фурната на 180 градуса. Ако започне да загаря, покрийте с фолио. Месото е готово, когато отделя прозрачен сок при леко пробождане с ножа.

За соса нарежете ябълките на кубчета, добавете сливите без костилките и бульона и варете на котлона, докато течността почти се изпари. Долейте виното.

Извадете месото от тавата, обелете опечените глави лук и ги нарежете, прецедете соса в тенджерка. Добавете към него ябълковата смес, дафинов лист и черен пипер, варете още 5 минути. Пасирайте хубаво и ако се наложи, претрийте соса през сито. Сервирайте месото, като го полеете с ябълковия сос и с гарнитура от картофи.подобни рецепти тук
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
Много добре рецепта но дафиновия лист не ми пасва тук като вкус и аромат.
2
0
Мони
Мони
23.05.2013 17:31
Рецептата е доста объркваща и никъде не е опоменато кога и как се слага лимона????
5
0

Виж всички коментари или напиши такъв