Еклери

16/04/2009
"Най-коментираната, най-четенета, най-готвенат, най-харесваната и очевидно най-сполучливата рецепта за Еклери в сайта. Опитай и ти"
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции25-30
Сготви+2 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта

Необходими Съставки

  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 - 4 бр. (зависи от големината им)
  • прясно мляко - 1/2 л.
  • брашно - 5 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 7 - 8 с.л.
  • масло - 50 гр.
  • ванилия - 3 бр.

Приготвяне

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.

След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.

С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитите 5 пълни лъжици с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.
[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.1
Общо 237 гласували
5 118
4 60
3 37
2 14
1 8
Дай твоята оценка:

Коментари (111)

Изпрати
katq
katq
17.05.2016 21:04
Не съм приготвяла сама, но бих опитала с тази рецепта!
0
0
Malamka Stateva
Malamka Stateva
14.05.2016 21:27
Правя ги от 30 години.Ще си позволя няколко уточнения за пълен успех .Водата е 250мл.. Маслото-150 мл..Яйцата 4 броя.Брашното 1 чаена чаша. .Оформят се с найлонов плик от прясно мляко.Режа едното ъгълче. Режа ги с мокър нож.Фурната се загрява на 250 градуса.Наблюдават се до изпичането.Фурната се намалява на 80-100градуса за да се изсушат, да не са меки.Могат да се пълнят и на следващия ден.Това са много важни правила за истински еклери .
12
0
Pressy
Pressy
18.03.2016 19:58
Super
0
1
Янка Атанасова
Любимите ми еклерчета от детството! Винаги се получават страхотни :)
0
0
Моника
Моника
23.01.2016 16:58
Екстра са браво
0
0
Sss
Sss
08.01.2016 16:22
Изглеждат много вкусно. Ще се пробвам да ги приготвя
0
0
Zeki8585
Zeki8585
17.10.2015 08:40
super recepta,mn.hubavi stavat
1
0
imi
imi
14.04.2015 12:49
Stahotnisa
1
0
Боги
Боги
10.01.2015 18:28
Станаха супер. Някои спаднаха! Проблема е, че бяха прекалено големи. Някои направих с шприц за тесто и стана също супер. От втори път ще са за реклама :)
2
0
Весела
Весела
23.11.2014 16:49
Наистина страхотна рецепта ! Благодаря.
5
1

Най-популярните рецепти от категорията

Свързани Рецепти

Избрани

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите

Други ястия с

Свързани Статии