Сепия с ориз и шафран

30/08/2014
Teodora Cekova
отTeodora CekovaНовак315
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо441
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • сепия – 600 г
  • зехтин – 2 с.л.
  • лук – 1 бр. червен
  • чесън – 2 скилидки
  • ориз – 300 г
  • доматено пюре – 1 с.л.
  • червен пипер – 1 ч.л. сладък
  • шафран – 1 щипка
  • бяло вино – 125 мл
  • бульон – 1 л пилешки
  • вода – 250 мл
  • домати – 4 бр.
  • магданоз – 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, отрежете сепията през средата, за да я отворите, и я разрежете по диагонал. Нарежете я по дължина на три парчета.

В голям тиган загрявате половината от зехтина, добавяте лука и чесъна и разбърквате, докато лукът омекне. След това добавяте ориза, доматеното пюре, пипера и шафрана.

Прибавете виното и оставете да се готви, като разбърквате от време на време, докато течността се изпари.

Накрая се слага бульонът и водата и се оставя да заври. Намалете огъня и го оставете да къкри, без да покривате съда, докато оризът омекне, а водата почти се е изпарила. Подправете на вкус.

През това време загрейте останалия зехтин в голям тиган и запържете сепията, като я разбърквате, докато промени цвета си. След това я преместете от огъня и поръсете с нарязаните домати и магданоз.

Поднесете ориза със сепия, домати и магданоз, като по желание може да прибавите резенчета лимон.
подобни рецепти тук
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар