Гръцка мусака

22/07/2009
от МицосНовак
"Въпреки, че нашата си муската е прекрасна, тази с тиквички и патладжани също е много вкусна и ефектна"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции6-8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо109 404
  • Преглеждания за месеца1547
  • Преглеждания за седмицата172
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
  • патладжани – 5 бр.
  • картофи – 7 бр.
  • тиквички – 7 бр.
  • домати – 3 бр.
  • лук – 1 глава
  • чесън – 4 скилидки
  • канела - 1/3 ч. л.
  • карамфил - 1/3 ч. л.
  • черен пипер
  • риган
  • бульон – пилешки 1 кубче
  • сос - бешамел готов 1 пакет
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура
подобни рецепти тук
5 12
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Dandelfion
Dandelfion
02.07.2017 19:31
Как можете да готвите патладжан без преди това да сте го отцедили от горчивия сок? Това е основно правило, което всеки опитен готвач знае - патладжанът се нарязва, посолява, оставя се да се отцеди половин час и се изплаква преди да се готви.
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Гърците не изцеждат предварително патладжана. Лично съм го забелязала, не зная защо, но това е практиката им. Рецептата е прекрасна, точно за Гръцка мусака, с канела, с карамфил и всички подправки. Чудесна е !! Браво!
0
0
nadia
nadia
22.06.2016 10:51
Готвя гръцка мусака само по този начин и винаги става чудесна!
2
0
Julia
Julia
04.10.2015 23:12
Това е най-добрата рецепта за гръцка мусака! Само че пека зеленчуците на плоча, вместо да ги пържа, пак е страхотно!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв