Новогодишна пълнена пуйка със сос

31/12/2014
Марина Нордот Марина НордНовак / Автор
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 126
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг3,3 от 5

Необходими Съставки

  • пуйка – 1 бр.
  • сланина – 1 широко парче
  • черен пипер
  • сол
  • за плънката
  • гъби – 250 г
  • черен дроб – 250 г птичи
  • луканка – 10 резена
  • масло – 50 г
  • яйца – 2 бр. (сварени)
  • кестени – 250 г пюре
  • черен пипер
  • сол
  • за соса
  • балучка – 12 главички
  • масло – 40 г
  • брашно – 1 с.л.
  • вино – 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дробчетата се нарязват и запържват в маслото. Добавят се нарязаните гъби и виното. Когато то изври, се добавят нарязаните яйца, парченца луканка, пюрето от кестени, черният пипер и солта. С тази плънка се напълва натритата със сол и черен пипер пуйка.

Зашива се и се покрива със сланината. Пече се в сгорещена фурна до готовност. Сосът се приготвя от задушените в маслото и малко вода глави балучка.

Когато омекнат напълно, главичките се изваждат и се добавя брашното, 250 мл вода, сол и черен пипер. Когато сосът се посгъсти, се налива виното.

Готовата пуйка се слага в подходящ за сервиране съд и се гарнира с лукчетата. Отделеният при печенето сос се смесва с приготвения и се поднася отделно.подобни рецепти тук
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар