Агнешко печено
27/03/2009

Снимка: ezine.bg
Добави снимка+3 точки

отТедиНовак
"Мит е, че най-вкусното агнешко се приготвя само по Гергьовден и ви предоставяме тази рецепта, за да се уверите в това сами "
- Приготвяне
- Готвене
- Общо
- Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
Необходими Съставки
- агнешко месо - 800 гр. обезкостено
- картофи - 4 бр.
- моркови - 3 бр.
- целина - 1 глава
- масло - 500 гр.
- олио - 3 с. л.
- лук - 1 глава
- чесън - 5 скилидки
- къри - на прах сладко 1 - 2 с. л.
- червен пипер - 1 ч. л.
- стафиди - бели 1 с. л.
- доматен сос - 200 мл.
- пилешки бульон - 250 мл.
- магданоз - 1/2 връзка
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне
Подсушаваме измитото месо и го нарязваме на кубчета като за кебап. Обелваме картофите и целината и ги нарязваме на по - едри парчета, а остърганите моркови – на кубчета. Кипваме в тенджера подсолена вода и бланшираме в нея зеленчуците за 3-4 минути. След това ги сипваме в гевгир, за да се отцедят.
В дълбок съд слагаме месото, поръсваме го с кърито, червения пипер и черен пипер на вкус. Оставаме го да престои 15-20 минути. През това време нарязваме лука на ситно, а чесъна пресоваме.
Сгорещяваме маслото и олиото и запържваме 5-6 мин месото, като бъркаме непрекъснато, докато се зачерви. Добавяме лука и чесъна. Разбъркваме и оставяме на огъня още няколко минути. Наливаме бульона, доматения сок и сипваме стафидите. След като ястието заври, го оставяме на огъня още 3 минути.
Пресипваме ястието в огнеупорен съд с капак заедно със зеленчуците. Поръсваме леко с черен пипер и сол. Слагаме го да се пече в предварително загрята фурна на 180? С около 35 минути.
Преди да сервираме, наръсваме с магданоз.
подобни рецепти тук
В дълбок съд слагаме месото, поръсваме го с кърито, червения пипер и черен пипер на вкус. Оставаме го да престои 15-20 минути. През това време нарязваме лука на ситно, а чесъна пресоваме.
Сгорещяваме маслото и олиото и запържваме 5-6 мин месото, като бъркаме непрекъснато, докато се зачерви. Добавяме лука и чесъна. Разбъркваме и оставяме на огъня още няколко минути. Наливаме бульона, доматения сок и сипваме стафидите. След като ястието заври, го оставяме на огъня още 3 минути.
Пресипваме ястието в огнеупорен съд с капак заедно със зеленчуците. Поръсваме леко с черен пипер и сол. Слагаме го да се пече в предварително загрята фурна на 180? С около 35 минути.
Преди да сервираме, наръсваме с магданоз.
подобни рецепти тук