Агнешко печено

27/03/2009
от ТедиНовак
"Мит е, че най-вкусното агнешко се приготвя само по Гергьовден и ви предоставяме тази рецепта, за да се уверите в това сами "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 282
  • Преглеждания за месеца105
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4,5 от 5

Необходими Съставки

  • агнешко месо – 800 гр. обезкостено
  • картофи – 4 бр.
  • моркови – 3 бр.
  • целина – 1 глава
  • масло – 500 гр.
  • олио – 3 с. л.
  • лук – 1 глава
  • чесън – 5 скилидки
  • къри – на прах сладко 1 - 2 с. л.
  • червен пипер – 1 ч. л.
  • стафиди – бели 1 с. л.
  • доматен сос – 200 мл.
  • пилешки бульон – 250 мл.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме измитото месо и го нарязваме на кубчета като за кебап. Обелваме картофите и целината и ги нарязваме на по - едри парчета, а остърганите моркови – на кубчета. Кипваме в тенджера подсолена вода и бланшираме в нея зеленчуците за 3-4 минути. След това ги сипваме в гевгир, за да се отцедят.

В дълбок съд слагаме месото, поръсваме го с кърито, червения пипер и черен пипер на вкус. Оставаме го да престои 15-20 минути. През това време нарязваме лука на ситно, а чесъна пресоваме.

Сгорещяваме маслото и олиото и запържваме 5-6 мин месото, като бъркаме непрекъснато, докато се зачерви. Добавяме лука и чесъна. Разбъркваме и оставяме на огъня още няколко минути. Наливаме бульона, доматения сок и сипваме стафидите. След като ястието заври, го оставяме на огъня още 3 минути.

Пресипваме ястието в огнеупорен съд с капак заедно със зеленчуците. Поръсваме леко с черен пипер и сол. Слагаме го да се пече в предварително загрята фурна на 180? С около 35 минути.

Преди да сервираме, наръсваме с магданоз.
подобни рецепти тук
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар