Пуйка с ориз и стафиди

IlariaIlaria
Новак
597570321k
Пуйка с ориз и стафиди1 / 2
04/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • за плънката
  • олио - 1 к.ч.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • дреболии - нарязани пуешки
  • гъби - 150 г пресни
  • лук - 1 глава
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • кимион - 1 щипка млян
  • чубрица - 1 щипка ронена
  • магданоз - 1 с.л. пресен
  • джоджен - 1 щипка сух
  • масло - 50 г
  • сол
  • за пуйката
  • пуйка - 1 бр. около 3 кг
  • сланина - 100 г за шпиковане
  • червен пипер
  • сол
  • бира - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да шпиковате пуйката. С помощта на остър нож направете разрези по тялото ѝ и във всеки сложете по едно малко парченце сланина (оставете 2-3 резена за гърдите). Натъркайте пуйката със сол и червен пипер.

Загрейте олиото и запържете до омекване ситно нарязания лук и пуешки дреболии. Добавете лука и ситно нарязаните гъби и запържете за още 4-5 минути. Сложете стафидите и залейте с 1 - 1 1/2 ч.ч. гореща вода. Задушавайте сместа на умерен огън до полуготовност на ориза.

Напълнете шпикованата пуйка с плънката и я зашийте. Може да вържете крилата и бутовете на пернатото с канап. Покрийте гърдите на пуйката с тънки резени сланина. Намажете обилно с масло, залейте с бирата, добавете 1 ч.ч. гореща вода и покрийте с алуминиево фолио.

Сложете птицата да се пече около 40-50 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. След това намалете градусите до 140-150 и печете в продължение на 4-5 часа, като от време на време поливате със соса от печенето. 30 минути преди края на печенето отстранете фолиото и запечете. Поднесете пуйката с гарнитура по избор.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: