Проста новогодишна баклава

31/12/2015
от АсяНовак
"Обикновена и лесна, но изключително вкусна баклава за вашата трапеза!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции6-8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо9 659
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3,8 от 5

Необходими Съставки

  • брашно – 500 г
  • масло – 180 г
  • яйца – 4 бр.
  • бадеми – 180 г
  • захар – 600 г
  • вода – 500 мл
  • сол – 1 щипка
  • нишесте – 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От двойно пресятото брашно, разбитите яйца, щипката сол и водата се замесва тесто, което се меси докато нарязаните от него парчета стоят без да спадат. След това продължете месенето с намазнени ръце.

Нарежете тестото на топченца с големината на орех и ги поръсете с нишестето. От топките разточете тънки кори, големи колкото тавата, в която ще печете баклавата.

Наредете корите в намазнена с масло тава, като на всеки 5 кори се поръсва разтопеното краве масло, а на всеки 10 – нарязаните бадеми.

Така приготвената баклава се нарязва на ромбчета или квадратчета и отгоре се залива с врялото масло. Пече се в умерена фурна до порозовяване.

Охладената баклава се поръсва с горещ сироп, предварително приготвен от вряща вода, в която се сипва захарта и се вари 5-6 минути.подобни рецепти тук
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар