Чомлек кебап с телешко

24/07/2011
Аня
отАняНовак
"Обичаният от мнозина чомлек кебап, но приготвен с телешко месо!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо13 434
  • Преглеждания за месеца87
  • Преглеждания за седмицата24
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • телешко месо – 900 г свинско или агнешко
  • олио – 75 мл
  • масло – 25 г
  • бульон – 1 кубче
  • лук – 100 г
  • арпаджик – 500 г
  • брашно – 1 с. л.
  • доматено пюре – 1 1/2 с. л.
  • домати – 100 г
  • червено вино – 50 мл
  • магданоз – 25 г
  • черен пипер
  • чубрица – 1 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото от бут - шол, ябълка или от плешка се нарязва на парченца по 25 - 30 гр. и се запържва в част от олиото.

В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване нарязаният на дребно лук. Прибавя се разреденото доматено пюре. Сместа се разбърква и се задушава, докато остане почти на мазнина. Слага се червеният пипер.

Връща се запърженото месо и се залива с вода.

Кубчето бульон се натрошава в ястието и се прибавя половината от виното. Похлупва се плътно с капак и се задушава на умерен огън до полуомекване. Прибавя се арпаджикът, който предварително е задушен в останалата мазнина до полуомекване, обелените и нарязани на дребно червени домати, чубрицата и останалото вино.

Няколко минути преди да се отстрани от печката, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло.

Съдът се разклаща и се оставя да къкри, докато мазнината излезе на повърхността.

Готовото ястие по желание се поръсва с дребно нарязан магданоз.подобни рецепти тук
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

мона лиза
мона лиза
09.06.2015 14:40
не слагайте брашно....то разваля всичко....
0
0
Елена Топчийска
Елена Топчийска
07.11.2011 23:44



А арпаджикът може ли да се смени с друг лук и ако да, с какъв ?
0
0
Mira Veleva
Mira Veleva
27.08.2011 19:33
Направих чомлека и стана много вкусен. Благодаря за идеята.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв