Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Телешки скалопини с лимонов сок

Телешки скалопини с лимонов сок

IlariaIlaria
Новак
597576322k
Телешки скалопини с лимонов сок1 / 2
02/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • телешко месо - 600 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - около 40 г
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • лимонов сос
  • бяло вино - 200 мл
  • бульон - 200 мл пилешки или телешки
  • лимони - 1 бр. кора и сок
  • масло - 50 г
  • брашно - 1 с.л.(с връх)
  • лимонов сок,
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - 2 - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете телешкото месо от ципи и го нарежете на много тънки резени, с дебелина около 0.5 см. Овкусете брашното с малко черен пипер и сол и го разбъркайяте добре. Оваляйте телешкото месо в брашното, потупайте го за да падне излишното брашно и запържете в предварително загрята мазнина, смес от масло и зехтин.

Телешкото се запържва за 4-5 минути от всяка страна, след което се изважда върху салфетка, за да се отцеди от излишната мазнина.

В тигана с мазнината се сипва бялото вино и сместа се вари около 6-8 минути, докато се редуцира наполовина. В отделен съд 1 с.л. брашно се смесва с половината от телешкия бульон и се разбърква до разтварянето му.

Разбитото брашно и останалият бульон се добавят към бялото вино. Добавя се настърганата лимонова кора, сол и черен пипер на вкус. Сосът се оставя да поври 3-4 минути ни тих огън, като се разбърква непрекъснато за да няма бучки.

Изгасете котлона, но не сваляйте тенджерата от все още горещата повърхност. Добавете маслото, нарязано на малки парчета и 1 с.л. лимонов сос. Бъркайте соса, докато маслото напълно се разтопи и усвои. Поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

В затоплена чиния сложете 2-3 телешки скалопини, отгоре залейте с ароматния лимонов сок и поднесете горещи.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: