Питки

25/05/2009
Павлина
отПавлинаНовак
"Вкусни питки, които няма никаква опасност да останат неизядени!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10-12 бр.
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 490
  • Преглеждания за месеца136
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме маята с хладка вода и малко брашно, оставяме я да втаса около 10 мин.
Пресяваме брашното и след това в него правим кладенче, в което изсипваме 1 жълтък и 2 белтъка, захарта, солта, киселото мляко с добавена сода и 1 с. л. олио. В кофичката от млякото изсипваме 200 мл вода, с която по - късно ще изплакнем съда от маята. Намазваме тавата с олио.

Добавяме маята към брашното, бъркаме като постепенно добавяме по малко брашно, после месим. Оставяме тестото на топло да втаса, покрито с кърпа. Готово е, когато обемът му се удвои след около 45 мин .

Отново месим, завиваме на руло и разрязваме на еднакво големи парчета. Оформяме топки, от които после правим малки питки. След като ги подредим в тавата ги мажем с втория жълтък.

Слагат се в предварително загрята фурна до 300 градуса. В края на печенето се слага хартия, напръскан с вода над питките.

подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Яница Николова
На пакетчетата с мая пише за колко брашно е, а за 1 кг брашно суха мая 2 пакетчета от 7 грама или 1/2 куб. прясна мая от 42 грама.
0
0
Ваня Георгиева
Трябва да уточнявате колко е маята, като грамаж и дали е суха или прясна.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв