Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Пай с пресни праскови

Пай с пресни праскови

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921327693
Пай с пресни праскови1 / 2
23/08/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Ароматна прасковена изненада в хрупкаво маслено тесто - сега остава само да го приготвите и да ни поканите"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • захар - 70 г
  • сол - 1 к.л. равна
  • масло - 120 г
  • яйца - 2 големи
  • за плънката
  • праскови - 1 кг
  • канела - 1 ч.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • кафява захар - 150 - 200 г може и кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете солта и захарта. Нарежете твърдото масло на кубчета и ги добавете към брашното. Започнете да намачквате с ръка, докато се получат трохи. Добавете разбитите отделно яйца и постепенно замесете гладко тесто. Увийте го във фолио и го сложете в хладилник да почива за 1 час.

Нарежете почистените праскови на парченца и ги объркайте със захарта, канелата и нишестето. Разделете тестото на 2 еднакви топки. Разточете едната на кръг, който трябва да поставите в намаслена форма и да покрие стените дори да излезе малко извън тях. Сипете прасковите.

Втората топка разточете тънко и покрийте отгоре пая, като притиснете краищата. По желание може да изрежете ленти, които да кръстосате отгоре. Направете малки дупки по повърхността на пая, поръсете с малко захар и пъхнете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 40-45 минути.

Дано ви хареса!

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

мария
мария
СПОРЕД МЕН ДЪНОТО НА ПАЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЕЧЕ ЛЕКО ПРЕДИ ДА СЕ ДОБАВИ ПЛЪНКАТА ОТ ПРАСКОВИ,Т.НАР. СЛЯПО ПЕЧЕНЕ,В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПАЯ ЩЕ СТАНЕ КЛИСАВ
23.08.2013 16:03