Великденска питка

05/05/2013
от ВероникаНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции8-10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 196
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4,3 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • айран - 400 г
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 4 бр. + 1 жълтък за намазване
  • масло - 125 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Солта, захарта и маята се разтварят в айрана. Брашното се пресява и се прави кладенче.

В него се счукват яйцата и се добавя айрана. Замесва се меко тесто, което се разделя на 3 топки. Всяка топка се разточва на тънка кора, намазва се с масло и се оставя настрана.

Трите кори се слагат една върху друга, навиват се на руло, което се усуква от двата края. Реже се на охлюви, с дължина около 5 см.

Получените охлюви се нареждат в тава а разстояние един от друг и се оставят на топло да втасат. Намазват се с жълтъка. Питата се пече на 200 градуса за около 30 минути.подобни рецепти тук
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар